Гавриил и Йоаникий посягат към булото

Най-доброто от печата

07-11-2012, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Досие и "Линкълн" спъват доскорошния фаворит Кирил

Пред църквата се задават дни на изпитание. Досега различията между отделните лобита в Светия синод бяха потушавани от авторитета на патриарх Максим. След кончината му обаче може да се разрази истинска война, смятат анализатори. И то не само за трона на патриарха. А за начина, по който да се управлява църквата.

С течение на годините битката за надмощие между гръцкото и руското влияние сред висшия клир придоби по-широки измерения - на ченгета и неченгета, икуменисти и неикуменисти, консерватори и либерали. Кой ще надделее сега и ще сложи бялото було - в деня, в който Максим пое към рая, трудно може да се прогнозира.

Патриарх Максим служеше в тежки времена - първо в епоха на атеизъм, после в условия на разкол. Надживя и двете. Наследникът му на трона ще е изправен пред други изпитания - да върне авторитета на църквата, да я въздигне на полагащото й се ниво. И да я промени в крак с времето. Разбира се, в рамките на канона.
Засега се очертават две основни лобита - около Гавриил Ловчански и около Сливенския владика Йоаникий. Първият минава за близък до Москва но и харесван от по-младите миряни заради липсата на досие. Йоаникий пък е смятан за консенсусна фигура, а и е известен с богословската си ерудиция.
Всъщност доскоро се смяташе, че основен претендент за бялото було ще е Кирил Варненски. Но напоследък е загубил подкрепата на събратята си - заради скандалите с линкълна и картончетата на ДС, коментират в църковните среди. И залагат, че Кирил вероятно ще застане зад дядо Гавриил, когато дойде ред за гласуване. Говори се още, че Ловчанският владика има рамото на Галактион Старозагорски. Прегрупирането на архиереите ще е окончателно, щом се види кои няма да откажат номинация
По устав синодът трябва да избере трима кандидати, а един от тях да оглави църквата по решение на патриаршески избирателен събор. Отсега е известно, че някои от владиците ще се оттеглят по здравословни причини.
В напреднала възраст и сърдечни проблеми е владиката ни за Европа Симеон. Не е добре със здравето и Натанаил Неврокопски, сочен доскоро за фаворит за трона като най-ревностния монах сред архиереите. Всеобщият любимец дядо Неофит също наскоро се поболя. С влошено здраве е и най-старшият сред архиереите - Калиник Врачански. Освен това над него още тегне сянката на някогашното му предателство и излизането му в разкол.
Една от основните разделителни линии в църквата - сътрудничество на Държавна сигурност, неминуемо ще бележи и избора на нов патриарх. През януари т.г. стана ясно, че 11 владици са били с "пагони" под расата. На комунистическите тайни служби не са сътрудничели само Николай Пловдивски, Амвросий Доростолски и Гавриил Ловчански. Както и самият дядо Максим. Ако патриарх се избира с идеята да не е бил "ченге" само дядо Гавриил отговаря на изискванията на сега действащия устав.
Много и различни тези се развиха за възможността най-младият владика - Николай Пловдивски, също да бъде включен в списъка на избираемите за трона. Неговият "недостатък" е, че е само на 43 г. Въпреки това обаче той често е спряган и от поддръжници, и от противници за бялото було. Самият дядо Николай неведнъж е напомнял, че не отговаря на изискванията на сегашния устав. Светски лица, близки да църквата, обаче обясняват, че църковният закон може да бъде променен само с наредба на Св. синод в неотложни случаи. И не е нужен църковен събор, както твърдят някои коментатори. Поддръжниците на владиката отбелязват, че той е един от малкото архиереи, които отстояват чистотата на православната вяра
Засега е ясно, че Великотърновският владика Григорий ще поеме кормилото на църквата при организацията на избора на нов патриарх. Времето ще покаже накъде ще задухат ветровете в църквата. Както каза покойният дядо Максим в прощалното си писмо за 98-ия си рожден ден: "Не се грижете за утре, защото утрешният ден сам ще се грижи за своето. Доста е на всеки ден злобата му."
(Мат.6:34)