Нашенци скътали 450 млн. евро в чужди банки

Парите

07-11-2012, 08:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Поне 150 българи имат спестявания в Швейцария

450 милиона евро е общата сума, която държат българи на депозити в банките в Европа. Голяма част от тази сума е в швейцарски трезори. По различни данни поне 150 българи имат спестявания там. Родните авоари в Швейцария възлизат общи на близо 250-300 милиона евро.
България получава тази информация, тъй като по силата на европейска директива се обменя информация за размера на лихвите по депозитите между страните членки на ЕС. През септември тази година беше подписано и споразумение с Швейцария.


След въвеждане на предложения от финансовото министерство 10-процентен данък върху лихвите от банкови депозити нашенците с пари в чужбина няма да могат да заобиколят налога. Въпреки това общата сума от 450 млн. евро е като капка в морето спрямо спестяванията на домакинствата, съхранявани от родната банкова система, които възлизат на близо 35 милиарда евро, или над 17 милиарда евро към края на септември. От началото на годината тези спестявания са докарали общ доход от лихви в размер на над един милиард лева, съобщава Дир.бг