Кризата лишила българина от изкуство

Животът

07-11-2012, 08:57

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Близо 1/3 от хората у нас не посещават културни прояви

Недостиг на средства е причината за 29,3 на сто от българите да не посещават културни прояви. Това сочи изследването на институт „Отворено общество”. Според резултатите от проучването най-много откъм изкуство са лишени жителите на селата. Почти 40 на сто от извънградското население не посещава културни прояви поради липса на такива в селището им. Общо за България резултатът е 16 на сто, за градовете - 34,4 на сто, за областните градове - 5,8 на сто, за София – нула процента.

Близо три пъти повече българи очакват развлечение и удоволствие от посещението на културно събитие, отколкото по-висока образователна култура - съответно 62,3 на сто и 18,7 на сто. Приблизително такова е съотношението и в различните видове населени места.

Според половината от анкетираните - 51,4 на сто, възможностите за достъп до фестивали в сравнение с преди пет години са същите, за 29,5 на сто са по-малки, а за 19,5 на сто - по-големи. Същите са възможностите за посещение на театър в сравнение с преди пет години за 55,4 на сто от запитаните общо в страната, по-малки са за 27,1 на сто от хората, по-големи - за 17,5 на сто. Близки са оценките и за възможностите за посещение на опера, симфоничен концерт, балет - съответно 53,5 на сто, 32,1 на сто, 14,4 на сто, сочи още изследването, предава бТВ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен