Преди дългоочаквания ремонт: 11 000 на ден отпътуват от Централна гара

Мисия София

07-11-2012, 10:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

И все пак махат "Гащите на Софиянски"

Преобразяват столичната Централна гара

Чужденците се шашкат от състоянието й, призна шефът на гарата Николай Камберов

Над 11 000 пътници на ден се качват на влакове от Централна гара София, обяви началникът на жп гарата Николай Камберов пред "Фокус".
 
Той припомни факта, че от 34 години основен ремонт на гарата не е правен и това е причината за сегашното й състояние.

"Правили сме козметични ремонти на приемното здание заради наводняване, за да се избегнат течовете на покрива. Но след тези козметични ремонти, на гарата има места, на които също тече", отбеляза Камберов.

По думите му за всичките тези години най-същественото, което е направено, е през 2007 г., когато са поставени нови ескалатори и асансьори.

"Асансьорите са с цел обслужване на хората в неравностойно положение – да имат достъп от площите извън гарата, да имат достъп до всеки един влак", посочи Камберов.

Той призна, че чужденците, които пристигат с влак в София остават с първоначално лошо впечатление от столицата именно заради състоянието на гарата.

"Като пристигне чужденец на територията на гарата, първото впечатление е много негативно, защото всичко е счупено, всичко е морално остаряло, деформирано, откраднато", допълни началникът на Централна гара и си пожела:

"Ако при бъдещия ремонт на приемното здание и на коловозите са заложени съвременни технологии за осветление, за отопление, за обслужване на пътниците, за изчакване на пътниците, на пристигащите и заминаващите влакове, мисля, че и пътниците ще бъдат доволни от самата сграда и няма да имаме ежедневните проблеми, с които се сблъскваме".

Преди дни транспортният министър Ивайло Московски се похвали, че е осигурено европейско финансиране за ремонта и модернизацията на Централна гара в София.

След подписването на договор с избран изпълнител, той ще има 26 месеца за изпълнение на дейностите по ремонта на гарата.

"След реализацията на проекта, Централна гара София ще бъде напълно архитектурно обновена и ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност, като ще има и много по-добри комуникационни връзки. Ще бъдат осигурени възможности за получаване на услуги от първа необходимост, както подобряване условията за престой на територията на приемното здание. До всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен и достъп на лица с намалена подвижност", обеща тогава Московски.

Реконструкцията на площите около гарата пък вече започнаха, след като от Столична община обявиха официално, че започват премахването на текстилно-мембранната покривна конструкция на Предгаровия площад, известна още като "Гащите на Софиянски".