3 в 1! Страст, емоция, фламенко. Васко Василев, Ламари и Chambao

София Лайф

07-11-2012, 12:00

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Александър Попов

Всичко от Автора

И трите концерта на групата у нас са разпродадени

Днес започва мини турнето на Chambao с концерти в София, Пловдив и Варна. Това е петото гостуване на групата в България и отново залите са разпродадени. Което говори за една изградена любов между публика и изпълнители. Сърцето и душата на Chambao - Ламари, признава, че вече усеща България като свой роден дом. И наред с концертите в Аржентина, Пуерто Рико, незабравимо за нея ще остане първото гостуване в София преди седем години. Когато се заражда тази любов.

Chambao предизвикаха фурор на фесивала Elevation 2012, а само няколко месеца по-късно те отново са тук. Интересът към тях е огромен, а на сцената заедно с тях ще бъде и цигуларят Васко Василев. Което със сигурност ще придаде един различен нюанс и повече импровизации по време на концертите. Двамата музиканти ще бъдат за първи път заедно, макар отстрани да не изглежда така.

300-годишната цигулка на Васко Василев и гласът на Ламари. Как ще определите тази комбинация?

Ламари: Не знам как да определя комбинацията, но ще имам привилегията да я почувствам.

Васко Василев: Нейният глас е много чист, като на дете. Моята цигулка Тримона Амати е на 300 години, така че комбинацията очаквам да бъде страхотна. Но все пак най-важна е оценката на публиката.

Васко, ти си голям почитател на Chambao. Какво те плени в тяхната музика?

В.В.: Чисто музикално те са уникални. Едни от първите, които не ползват фламенко пурове, а модерни неща. Мари е пяла с Рики Мартин, макар да са много различни. Това, което аз правя с класическата музика, те го правят с фламенкото. Непрекъснато експериментират и провокират.  

Ламари, с Васко се познавате едва от два дни. Може ли за толкова кратко време да постигнете нужната химия за сцената?

Л.: Да, много е лесно. Това е един човек, който те допуска до себе си. За мен присъствието му е най-важният, великия момент в предстоящите три концерта. За мен Васко ще бъде най-важното в спектакъла.

В.В.: Този концерт е много емоционален за мен. Аз съм свирил с другите музиканти от Чамбао, но с Ламари ще бъдем за първи път заедно на сцената. Все едно влизам във фамилията и виждам някаква "екстра" сестра.

Чамбао винаги са имали силна връзка с публиката. Има ли опасност тази връзка да се загуби с навлизането на новите технологии?

Л.: За един концерт на Chambao мога да изработя някакъв сценарии, който да продължи няколко часа, но всъщност спектакълът се прави от публиката. Смятам, че използването на различни технологии само помага той да стане по-пъстър и обогатен. Но не и да отдалечи публиката, защото ако се случи, тогава си направил лош концерт.

В.В.: Основата на едно шоу са песните и публиката. Ако едното се изгуби няма смисъл въобще да излизаш на сцената.

Ламари, написа книгата "Влюбена в живота макар и понякога да боли". Коя е твоята най-голяма болка?

Тази книга я написахме със сестра ми. Това е един израз на Кико Венено, от негова книга. Иначе самото заглавие е цитат от песен на големия фламенко изпълнител Камерон де ла Исла. Тази фраза ми се струваше най-смислена. Точно в този момент наистина бях влюбена в живота, но лекарите ми откриха рак и чувствах силна болка. Истинска болка може да бъде в резултат и на някаква лъжа.

Човек като преживее такава болест обръща внимание на малките неща. Кое за теб сега е най-важно?

Това зависи от всеки един човек. Вярно е, че когато се случи нещо толкова важно в живота на даден човек, независимо дали е някаква болест или инцидент, това е един много силен знак, че нещо в живота ти не е наред. И тогава започва този процес да наблюдаваш малките неща.

За мен всеки ден е различен. Опитвам се да бъда добра със хората, да бъда вярна на моя начин на живот. И се опитвам да се радвам повече на себе си, нещо, което не правех.

На повечето свои концерт си боса на сцената. Това по сценарий ли е или някаква вътрешна потребност?

Когато живееш в Андалусия това е нещо много естествено, заради климата. Това не означава, че всички хора на улицата са боси, но вкъщи е така. За мен е нещо детско. Сцената е моят дом, затова и там съм боса.

След концертите в България предстои още едно приятно изживяване в Лас Вегас. Групата е номинирана за латино Грами за последния ви албум "Chambao". Какво за вас са наградите?

Те са признание и отговорност да бъдеш истински в това, което правиш. За мен обаче на първо място си остава отношението на хората, как те посрещат. Затова и обичам България и ще идвам тук всеки път, когато бъда поканена.