Променят устава заради митрополит Николай?

Мисия Пловдив

07-11-2012, 11:02

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Българската православна църква се нуждаела от здрава ръка

Уставът на Българската православна църква може да бъде променен, така че Пловдивският митрополит Николай да може да я оглави.

Това стана ясно от думите на Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания". Мисля, че един нов църковен събор може да промени устава, каза той, цитиран от vsekiden.com.

Според него в момента на БПЦ й трябва една здрава ръка, трябва й човек, който да тропне по масата.

„Трябва да търсим достоен заместник на Негово Светейшество патриарх Максим. Вътрешноорганизационната среда на църквата също трябва да се постегне. Начело на православната църква трябва да застане човек, когото уважават и миряните, и клирът", категоричен бе Велинов. Той смята, че сред митрополитите има достойни заместници на патриарха. Велинов изтъкна, че Максим никога не е взимал еднолични решения, но сега трябвало човек, който да тропне по масата.

Когато една епархия като Софийската остане без лидер, тя се поема от най-близкия митрополит, в случая това е Врачанският митрополит Калиник. Той обаче казал, че се чувства немощен и предложил това да е дядо Николай, който ще води Софийската митрополия до избора на нов патриарх.