Пускат алея за велотуристи от Сънито до Созопол

Мисия Бургас

07-11-2012, 12:27

Снимка:

Славея Стоянова, архив

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Идеята е на юг тя да минава през защитена местност ПОДА и да не бъде изведена на пътното платно

Черноморски велопът, който преминава през Бургас и свързва курортните перли Слънчев бряг и Созопол, с областния център е една от идеите за еко транспорт през лятото, която лансираха експерти на среща в общината.

Идеята е летовниците в най-посещаваните туристически дестинации на юг и север от Бургас да разполагат с лесен и удобен маршрут, по който да стигат до Бургас, обясни Евгени Апостолов от Европейската асоциация по велосипедизъм.

“Надяваме се през 2014-а година да осъществим този проект”, обясни Апостолов. Средства за него ще се търсят от ЕС през следващия програмен период.

Идеята е на юг алеята да минава през защитена местност ПОДА и да не бъде изведена на пътното платно. Орнитолозите са на мнение, че ако маршрутът се използва регулярно, птиците ще свикнат и това няма да създаде дискомфорт на пернатите.

От общината съобщиха, че водят преговори и за велоалеи в защитената зона, като концепцията е да се създадат уикенд-маршрути с кътове за отдих. Според проектактите това ще доведе до повишаване посещаемоста в китната бургаска местност.

“Нашата идея е да изработим проекти за велотрасе до границите на съседните общини, на север до военнопочивния дом в Поморие и на юг до зоната на Отманли, за да можем да я свържем с бъдеща веломрежа, която да обикаля около бургаския залив”, обясни зам. кметът по  финанси Красимир Стойчев.