Пловдив се сбогува с пъновете (снимки)

Мисия Пловдив

07-11-2012, 13:01

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Нова фреза и дробилки ще смилат нежеланите дървета

Чисто нова фреза, полско производство, започва работа по премахването на пънове от тротоарите и улиците в града. Машината, която струва 17 000 лева, може да се прави с всякакви коренища. Това съобщи директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Той посочи, че в момента бензиновата машината работи приоритетно по южното платно на булевард „Марица”, където се изгражда нова велосипедна алея.

Имаше една стара фреза, качена на камион. Тази е чисто нова и може да се прави с до 10 пъна на ден в зависимост от вида, големината и влажността на дървото. Ако тази фреза покрие нашите изисквания, догодина може да бъдат поръчани още две такива. Тогава ще могат да бъдат оправени повече тротоари и гражданите, особено майките с колички и възрастните хора, ще могат да минават безпроблемно. Дай боже в бъдеще всеки район да има по една такава машина, пожела си Алексиев.

Наред с фрезата "Градини и паркове" са закупили и 2 нови дробилки от същия производител, които смилат до 50 кубика клони на ден, като намаляват обема им 4 пъти. Освен че така се свиват транспортните разходи, полученият чипс може да се използва за компостиране и облагородяване на ерозирали почви. Новите машини, които струват по 38 000 лева всяка ще облекчат работата на 6 стари дробилки, които били закупени втора употреба.

С това оборудване ще можем да поддържаме парковете в по-добро състояние и да ги направим като този в кв. Коматево. Инвестираме и в системи за капково напояване, като само за тази година сме изградили мрежа от близо 11,5 км. Открихме и 17 помпени станции, похвали се още Алексиев.