След взрива: 18 трафопоста аут от блоковете

Мисия Бургас

07-11-2012, 13:19

Снимка:

Славея Стоянова, архив

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

В останалите ще бъде монтирана специална апаратура, която автоматично ще изключва мощностите при евентуален проблем

18 от трафопостовете, които се намират в жилищни блокове, може да бъдат изкарани навън, за да се избегне евентуална опасност.

Това реши комисията, която обследва всички вътрешни съоръжения на енергото след като взрив на трансформатор по чудо не уби никого, но пък предизвика доста щети в жилищен блок в центъра.

Общо 43 протокола е съставила работната група, която имаше за задача да извърши огледи на трафопостове. Експертите са стигнали до заключението, че за 18 от тях има възможност и трябва да бъдат изнесени от блоковете.

По заповед на кмета Димитър Николов останалите ще бъдат оборудвани с апаратура за автоматично изключване. Тя ще се задейства в случай, че нивото, температурата и газоотделянето на масло стигнат определени параметри, обяви специално за Burgasutre шефката на строителния надзор към общинска администрация инж. Красимира Черкезова.

Освен това трафопостовете ще бъдат снабдени и с пожаротехнически и предпазни средства. Според данни от инж. Черкезова Комисията е изискала и протоколи от извършени измервания на шум, вибрации и електромагнитни полета в съседни помещения и обекти.

„До средата на следващата година трябва да се изготви схема и да се определят петна за застрояване в прилежащи части, за да може трафопостовете да бъдат изнесени и изградени в самостоятелни сгради”, каза още инж. Черкезова.

До януари пък всички останали ще бъдат оборудвани с автоматичните системи за сигурност.