Гигантски ТЕЦ, а не АЕЦ ще градят до Резово

Новините

07-11-2012, 13:37

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Инвестиция за 2 млрд $ ще се прави на километри от границата в турския Инеада

Проект, но не за АЕЦ, а за гигантски ТЕЦ, ще се изгражда в съседния с българското Резово турския град Инеада. Топлоцентралата обаче ще е с внушителни размери, а за целта ще бъде изградено и пристанище, близко по размери с това в Бургас.

Официалната информация е съобщена от кмета на Инеада на бургаски политици от БСП.  Те са  били информирани от туриския градоначалник за вдигането на топлоцентрала с мощност 2.6 мегавата. Електричестовото ще се произвежда от изгарянето на над 3 милиона въглища годишно.

Проектът, който вече е в напреднала фаза ще се строи на няколко километра от българската граница, до нашето Резово. Той е на стойност близо 2 млрд. долара. 

На директна среща с кмета на турския град е отишла групата от местното ръководство  на БСП начело с Атанас Зафиров и бившия кмет на Царево - Петко Арнаудов.

"Има 8 хил. тона въглища за денонощие и не пристанище, което показаха по медиите, а 30 пъти по-голямо от това в Царево", каза Арнаудов. Той уточни, че и гражданите на Инеада са твърдо против и разчитат на българската подкрепа.
Бъдещата турска ТЕЦ поставя под сериозен риск екологичното равновесие от двете страни на границата, смята Зафиров. Интерес към този внушителен и страшен проект вече са проявили и международните медии.