Рент-а-байк на 12 места в Бургас. Виж къде

Мисия Бургас

07-11-2012, 13:33

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

120 велосипеда ще бъдат отдавани под наем на ключови точки в града

12 рент-а-байк стоянки, оборудвани със 120 велосипеда, ще бъдат напълно изградени до септември 2013-а година в Бургас.

Пилотният за България проект вече е финализиран на първия си етап - изработването на софтуера. Сега предстои обявяване за доставката на 120-те колелета, които трябва да пристигнат в морския град, най-вероятно още следващата седмица.

“Финалният и най-ключов етап е конструирането на велостанциите и стоянките, тъй като трябва да се помисли за сигурността и обезопасяването им”, обясниха консултантите в иновативния проект.

Идеята първоначално е била пунктовете в града да бъдат разположени на 16 места, но финансирането по програмата е за 12 велостанции.

Рент-а-байк ще има до спортния център в к-с "Изгрев", в к-с "Славейков" на спирката на болницата, до спортния център в комплекса, евентуално и до мол Галерия.

След уникалния архитектурен проект за супер атракцията, в която ще се превърне символа на града Моста, сега Морската градина ще грейне с цели три стоянки за колело под наем. Пунктове в Приморския парк ще има до ключовите места Казиното, Флората и капаните. На площада до гарата, до спортните зали “Никола Станчев” и “Константин Петканов” в най-големия бургаски комплекс "Меден рудник" също ще има възможност за ползване на платената еко услуга. Друга локация ще е началото на велоалеята в Сарафово.

На следващ етап се обмислят станции да бъдат открити и до мол Бургас Плаза, Младежкия културен център, БСУ и Тройката.

Призовавам бургазлии, най-вече тези, които редовно карат велосипед и познават устройството на пътната ни мрежа, да се запознаят със свършеното дотук и да дадат своите предложения за оптимизация. Схемата с потенциалните маршрути е качена в сайта на общината - достъпна е през банера Интегриран градски транспорт”, каза кметът Димитър Николов, който също присъства на обсъждането.

В следващите две седмици бургазлии могат да дават своите предложения на адрес r.boyadzhieva@burgas.bg. След това ще бъде насрочено ново обществено обсъждане на още по-широка основа.

Всеки пети бургазлия активно използва велосипед, 38% пък биха искали да използват колело, ако имат възможност. Това са резултатите от анкета, която беше представена на още на срещата между представители на местната администрация, велоасоциации и експерти в общината.

Междувременно стана ясно, че кметът Николов е разпоредил масови проверки на бургаските колоездачи. Те ще се извършват от общинските инспектори от дирекция “Управление при кризи, обществен ред и сигурност” съвместно с полицаи. Целта е да се следи носят ли се задължителните светлоотразителна жилетка и каска.

Първоначално проверяващите ще проведат кратка информационна кампания, но след нея ще започне налагането на санкции.

Още за уникалния велопроект в Бургас тук и тук.