8+4 г. килия за Сменовски за заклан строителен бос

Крими

07-11-2012, 13:57

Снимка:

Славея Стоянова, архив

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Състав на Бургаския апелативен съд увеличи наказанието за убийството на Георги Танев

12 г. вместо 8 ще лежи зад решетките Динко Сменовски, обвинен за убийството на строителния бос Георги Танев.

Това реши състав на Бургаския апелативен съд, който гледа делото на втора инстанция след жалба от страна на подсъдимия. 

"Ще обжалваме пред върховния съд задължително", кратко коментира адв. Цветелина Куманова, която организира защитата на Сменовски.

Юристката е атакувала прокурорския акт с тезата, че по делото не са събрани безспорни доказателства в подкрепа на обвинението, както и че неправилно е приложен материалния закон, сочат в решението си апелативните съдии.

Защитата е застъпила тезата, че подсъдимият е действал в условията на неизбежна отбрана, поради което пледира за отмяна на осъдителната присъда по предявеното му обвинение. Направено е и искане за изменение на атакувания съдебен акт и преквалифициране на деянието по чл. 119 за убийство при превишаване пределите на неизбежната самозащита. Второинстанционният съд обаче прецени, че жалбата е неоснователна и не само се съгласи със заключенията на окръжните магистрати, но и увеличи присъдата от 8 на 12 г. затвор при първоначален строг режим.

Недоволни от решението на окръжните магистрати бяха и близките на издъхналия Танев, които са конституирани като частни обвинители и граждански ищци в процеса. Техните искове на първа инстанция бяха уважени частично. Окръжните магистрати присъдиха Сменовски да плати 100 хил. лв. кръвнина за детето на заклания строителен бос - Даниел, както и 80 хил. на майката на Танев - Динка.

Апелативните съдии обаче са преценили, че в тази си част решението на първа инстанция трябва да остане същото.