Освен президент - американците избраха марихуаната и гей браковете

Животът

07-11-2012, 14:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

172 референдума се проведоха в САЩ само за ден

Редом с президентските и парламентарните избори в САЩ жителите на 27 щата имаха възможност да гласуват на общо 172 референдума.

В тях победа отбелязаха привържениците на еднополовите бракове, на консумацията на марихуана за удоволствие и за финансирането с държавни средства на абортите, посочват световните агенции.

Щатите Колорадо и Вашингтон бяха първите в страната, които легализираха използването на марихуана за немедицински цели. Съответно 54% и 55% от избирателите подкрепиха идеята.

Така потребителите над 21 години ще имат възможността да купуват марихуана от лицензирани от щатските власти магазини, които ще плащат данъци. Очаква се постъпленията от тези данъци да възлязат на милиони долари, посочва ДПА.

Много американски щати разрешават използването на канабис само за медицински цели.

В щатите Арканзас и Монтана гласуваха именно за разрешаване на марихуаната за медицински цели. Първият щат отхвърли идеята, вторият я прие.

Привържениците на хомосексуалните бракове гласуваха в четири щата за тяхното разрешаване или забрана. Резултатът беше, че три от тези щати - Мейн, Вашингтон и Мериленд стават първите щати, които разрешават еднополовите бракове чрез общонароден вот.

В Минесота въпросът беше дали щатът ще се присъедини към другите 30, които са включили забрана на еднополовите бракове в конституцията си, посочва АП. Избирателите се обявиха против вписването на забраната в конституцията на щата.

Досега в САЩ еднополовите бракове са разрешени в шест щата и във федералния окръг Вашингтон.

В Калифорния избирателите гласуваха дали да бъде отменено смъртното наказание.

Засега резултатите не са ясни, но ако идеята бъде подкрепена, то на 720 осъдени на смърт присъдите ще бъдат променени на доживотни.

17 американски щата вече са се отказали от смъртното наказание, но в повечето от тях това стана по законодателен път. Само в Орегон през 1964 г. избирателите решиха на референдум да отменят смъртното наказание.

Избирателите на Калифорния гласуваха и за временно увеличаване на данъците,  за да се разреши проблемът с щатския бюджетен дефицит. Засега и в двата референдума са преброени само 20% от бюлетините.

Във Флорида 55% от избирателите се обявиха срещу забрана за използване на държавни средства за финансиране на аборти. Консервативното предложение за подобна забрана разрешаваше държавното финансиране само в случаи на изнасилвания, кръвосмешение или опасност за живота на майката.