Столична община изпълнила европроекти за 2 млрд. лева

Мисия София

07-11-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Важно е и градовете около София да се развиват, посочи Фандъкова

71 проекта с европейско финансиране с обща стойност над 2 млрд. лв. са изпълнени или са в процес на изпълнение от Столична община в периода 2007-2013 година, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на работна среща с районни кметове и градоначалници от София област.

Фандъкова уточни, че от тях 1,25 млрд. лева са безвъзмездни, а останалите са от общинско и национално съфинансиране.

Това е ресурс, който влиза директно в града - резултатите могат да се видят и да се пипнат, обяви Фандъкова и посочи отново най-големите проекти като метрото и първия етап от изграждането на интегрираната система за третиране на битови отпадъци.

Повод за изявленията на Фандъкова бе среща с кметовете на 24 софийски районни администрации и 22 общини на територията на област София за представяне на екипа на Областния информационен център.

"Вижда се градовете около София също как се развиват, това е изключително важно. Всички имаме интерес да се развива регионът", подчерта Фандъкова и продължи:

"Ако съседът ти е зле и ти не си добре.  Ще настоявам през следващия програмен период районните кметове да бъдат бенефициенти по ОП, това би увеличило значително възможността на София да се възползва от тези средства", каза още Фандъкова.

Като най-голяма трудност при кандидатстването кметът на София определи нуждата от административен опит.

"Най-важен е административният капацитет. В този център ще могат да се обменят добри практики между кметове на различни райони", заяви още столичният кмет.