Върнаха 40 тона полски картофи обратно на износителя

Новините

07-11-2012, 15:34

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Документите им не били валидни

Инспектори от БАБХ и гранични полицаи спипаха 40 тона полски картофи на пункт Ферибот Оряхово. Картофите от Полша били с невалидна документация, затова контролните ни органи ги върнали обратно на износителя.

Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, Българска агенция по безопасност на храните затегна фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. Дадени са указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи от Полша. Уведомени са органите от задължителния граничен контрол.

Българската агенция по безопасност на храните напомня на всички търговци, транспортни фирми и вносители на плодове и зеленчуци, че движението на картофи с произход от Полша, на територията на ЕС е строго регламентирано от Полското законодателство. По тези причини всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и Европейския съюз, включително и за България, е необходимо да бъде  придружавана задължително от: Сертификат издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана (оригинал); Пратките задължително да са пломбирани с пломба на полските фитосанитарни власти, като номера на пломбата се вписва в ЧМР; Пломбите е необходимо да се запазват и съхраняват заедно със сертификата и се предоставят при проверка от фитосанитарните власти; Предварително уведомление до Българска агенция по безопасност на храните, изпратено от полските власти за всяка пратка предназначена за България. с данни за фирмата получател, рег. № на камиона, № на сертификата, зоната на произход и рег. № на производителя.

Задължителна маркировка на всяка опаковка картофи, включваща регистрационен номер на производителя, и/или рег. № на фирмата, която складира или опакова или преопакова на територията на Полша, и статистически код на местността, в която са произведени картофите, информират от Агенцията.