Започват безплатни прегледи за рак на простатата през ноември

Животът

07-11-2012, 19:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Д-р Недялков: Над 400 жени са записани за преглед на млечните жлези

Напълно безплатни прегледи започват онкохирурзите в МБАЛ "Черноморска - Бургас" от началото на следващата седмица. Профилактичните изследвания ще продължат до 25 ноември, а идеята на ръководството е да бъде създаден постоянен профилактичен кабинет за рисковите групи.

Профилактичните прегледи за карцином на простатната жлеза ще се извършват в отделението по „Урология" на болницата, с началник д-р Стефан Тенев и това по „Образна диагностика".
Успоредно с прегледите, екипът на д-р Тенев започва и разяснителни кампании сред по-възрастното население в Бургаска област и поредица от срещи, свързани с превенцията на мъжете в рискова възраст. При необходимост от изследване на простатно-специфичен антиген, пациентите ще се заплащат 19 лева.
Ракът на простата е особено разпространен в България. Той засяга предимно мъже след 40-годишна възраст, заболяването обаче започва да се подмладява и вече се среща и при 30-годишни, а ранното му откриване може да доведе до ефективно лечение. Прегледите ще се извършват по предварителни записвания на телефон 056 707 606 или 0889 251111.
„С тези инициативи не можем да се борим с рака, защото това не става кампанийно, но искаме да насочим вниманието на хората към профилактиката, която е особено важна да става целогодишно", коментира шефът на новата болница в „Меден рудник" д-р Пенко Пенков. Той обяви, че се обмисля идея за създаване на постоянен профилактичен кабинет.
През октомври, месецът за борба с рака на млечните жлези, в МБАЛ „Чернморска" се проведоха 10-дневни безплатни профилактични прегледи, за които се записаха 435 бургазлийки. „Имаше голям интерес от страна на дамите към тези прегледи. Жените до 40 години бяха подложени на ехографско изследване, а тези над тази възраст преминаха през мамографски прегледи. Добрата новина е, че при нито една от прегледаните жени не беше открито злокачествено заболяване", съобщи завеждащият отделението по „Образна диагностика" - д-р Сергей Недялков. Той уточни, че болницата разполага с всички видове високотехнологични апарати, което дава възможност за извършването на почти всички видове изследвания.