И топполицаят Ботьо Ботев разпитан по делото срещу Кела

Крими

08-11-2012, 06:05

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgsutre

Всичко от Автора

ВКС разпоредил включването на ченгето в списъка със свидетели

Топкриминалист Ботьо Ботев е сред  вече разпитаните свидетели по възобновеното разследване за убийството на Димитър Стаматов - Мастара, пише в. "Твоят ден".
Ботев бе включен в разширения списък на свидетелите, който е бил направен след инструкции, получени от Върховна касационна прокуратура.

Полицаят има ключова роля в разследването. След екзекуцията на Мастара на 21 ноември 2002 г., той пристига в Бургас и се включва в оперативно-следствени действия. Именно в разпит, проведен от него, Бойко Стоянов признава, че е физически извършител на убийството и посочва Пламен Дишков като поръчител и помагач. Няколко месеца по-късно Стоянов се отрича от показанията си и запазва тази линия на поведение до края на делото. Според осведомени това продължава и сега.

Възобновеното производство, което е свързано само с ролята на Дишков, тече от май т.г. В края на лятото разследването прие, че всички необходими действия са извършени и започва предявяване на събраните доказателства на страните. Процедурата обаче внезапно е била прекъсната с разпореждане от ВКП за разпит на нови свидетели.
Разследването тече при строга секретност и наблюдаващият прокурор Желязко Георгиев засега отказва всякаква информация, мотивирайки се със следствената тайна.

За убийството на Мастара 20-годишна присъда има Бойко Стоянов. Толкова задочно получи и Дишков, но ВКС я отмени и започна ново разследване. Задочно 16 години затвор получи Тодор Неделчев - Недьо. Официално той се води в неизвестност. Липсва сред обявените за издирване в сайта на Интерпол.