Тролей ще свързва "Стрелбище" с метростанция "ЕС"

Мисия София

08-11-2012, 06:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ново трасе и за трамвая, който минава през подлеза на НДК

Ново тролейбусно трасе да свързва столичните квартали "Стрелбище" и "Гоце Делчев" с втория лъч на метрото, прие транспортната комисия в Столична община, а днес предложението ще се гледа от сесията на градския парламент.

Предвидено е тролеят да тръгва от ул. "Петко Тодоров", да минава по "Бяла Черква",  бул. "Арсеналски", да завива по бул. "Черни връх" и да довежда хората до метростанция "Европейски съюз", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Ще се прави и ново трасе за трамвая, който идва от бул. "Христо Ботев", минава през Петте кьошета и завива по бул. "Скобелев". Релсите в подлеза на НДК пък ще бъдат премахнати.

Сегашното временно трасе, което минава под прозорците на сградите по бул. "Скобелев",  също ще се премахне. Новите трамвайни релси ще се изместят в средата на булеварда, като за целта част от тунела ще се покрие. Така минаващите мотриси няма да пречат на живеещите наблизо.

Трамваят ще стига до кръстовището с "Патриарх Евтимий" и ще завива по "Витошка" в посока към Южния парк.

В същото време автомобилите, които навлизат в подлеза на НДК ще могат да правят десен завой към бул. "Черни връх". Цялата тази реконструкция ще струва около 3.5-4 млн. лв., прогнозира архитект Диков.