6 месеца след наводнението в Дъбене - глобиха кмет, но виновни няма

Животът

08-11-2012, 06:30

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Карловското село бе залято на 8 май, наложи се и евакуация

Карловското село Дъбене бе наводнено на 8 май т.г. Поройният дъжд в Подбалкана напълни реките Мурла и Мъртвица и те преляха. Селището бе залято. В някои къщи водата достигна 2 метра. Наложи се евакуация на хора блокирани в домовете си.

Половин година по-късно бедстващи няма. Има обаче доста недоволни. Еднократната помощ в размер на 325 лева не стигнала до всички. Получиха я социално слаби, а не най-засегнатите от бедствието, коментира за Plovdivutre.bg кметът на селото Вълко Шойлеков. 4 семейства още се борят с последствията. Финансова помощ, близки и съселяни им помогнали да оправят домовете, които били покрити с вода. Държавата дала 200 хиляди за почистване на обраслата река Мъртвица и 15 хиляди за възстановяването на 49 къщи.

До няколко дни речното корито ще е напълно почистено и по-готово да посреща високи води. Хората позабравят преживяното. Водата е годна за пиене. Фермерите също не бяха забравени – за удавените животни и посеви бяха обезщетени.

И точно, когато местните и кметът се поуспокоили, в селото, случайно или не, пристигат екоинспектори. Виждат нерегламентирано сметище. Следва втора проверка, сметището си стои. При почистването на коритото на Мъртвица фирмата стоварила бурени и храсталаци на най-близкото място, ама то не било подходящо. После щяхме да изместим боклука на позволеното сметище, обясни грешката селският кмет. Разходка из Дъбене показала, че около контейнерите имало доста боклуци. Ще ходите след сметосъбиращите коли и ще събирате отпадъците ако е нужно, ядосали се проверяващите от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Пловдив.

Кметът Вълко Шойлеков е привикан в ековедомството, за да си получи наказателното постановление. По-късно ще бъде определен и размерът на санкцията.

Дни след бедствието в Дъбене Районната прокуратура в Карлово се самосезира и започна разследване за причините за потопеното село. В Наказателния кодекс ясно е писано, че който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Тогава Прокуратурата имаше предвид, че речното корито не е било почистено, тъй като има длъжностни лица, които трябва да го направят. Законовият срок на подобна проверка е до два месеца. Но при такова мащабно разследване е възможно тя да продължи и шест месеца, каза през май районният прокурор Гюрай Мурадов.

Виновен още няма. 8 ноември е точно половин година след бедствието.

Кметът на селото е привикван няколко пъти да обяснява ситуацията с буренясалата река. Може ли за стихийно бедствие да има виновен, недоумява сега Вълко Шойлеков.

През последните 15 години на своето кметуване той е писал няколко докладни, но “няма пари”. Затова и толкова години не почистил реката. Е, тази есен Дъбене ще издържи на порои и дъждове. За други опасни водоеми и близки до тях къщи не се знае. Така до следващото бедствие и до следващия дъжд без качулка.