Последна почит пред патриарх Максим

Поклонението ще е в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

В митрополитската катедрала "Св. Неделя" днес ще бъде отслужена архиерейска заупокойна св. Литургия в памет на починалия Български патриарх Максим.

Тя ще бъде оглавена от Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Светия Синод е натоварен с отговорността временно да управлява Софийската епархия.

По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния патриарх ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.

Българският патриарх Максим издъхна на 6 ноември рано сутринта на 98-годишна възраст в правителствена болница. Той беше на лечение там повече от месец.

Правителството обяви 9 ноември, петък, за ден на национален траур. Тогава ще се състои и погребението на патриарха в Троянския манастир.

От СДВР съобщиха, че е създадена организация за осигуряване на охраната и спокойното протичане на поклонението пред тленните останки на патриарха.

От 07.00 часа около "Св. Неделя" ще бъдат разположени полицейски екипи. За улеснение на гражданите около сградата ще бъдат изградени временни парапети, а служителите на реда ще насочват потока от хора за влизане през южния вход.

Пътна и охранителна полиция пък ще осигурява трафика на делегациите от Аерогара София.