Бонсай, икебана и кимона за дните на Япония

Пловдив Лайф

08-11-2012, 10:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вижте програмата на любопитните изложби

В събота започват Дните на Япония в арт салона на мол „Галерия Пловдив”.

Лично г-н  Тошио Сугиура, съветник и зам. ръководител на Посолството на Япония и неговата съпруга ще почетат началото. Експозицията включва изложба на Янко Ненов „Релефи от Япония” и фотоизложба, предоставена от Посолството на Япония в България. От 13 ч. Българско бонсай общество ще представи изложба на бонсай, демонстрации и лекция за хилядолетното изкуство.

„РЕЛЕФИ ОТ ЯПОНИЯ” е една от най-изисканите и единни експозиции на известния майстор на работата с дърво, хартия, бронз и други традиционни и нетрадиционни материали. Янко Ненов е известен и с творбата си "Яйцето, което напусна земята", заела място сред работите на 128 автори от цял свят, включени в луксозната антология "Портрет на света", издадена преди 4 години по идея на Гьоте институт в Торино. Изданието, в което той единствен представя страната ни, е като писмо до бъдещите поколения - какво и как са творили художниците на планетата Земя на ръба между две столетия.

Няколко пъти в последните години Янко Ненов живее и работи в Япония. От срещата със страната на изгряващото слънце се е родила тази необикновена изложба. Получило се е нещо, което е едновременно релеф и живопис - много фина Това пластика, върху която е нанесен цветът. Програмната творба "Това е Япония" в червен колорит съчетава всички символни представи за страната, вплетени една в друга по необикновено фин и въздействащ начин - ветрила, чайна церемония, гейша, японски храм, лотос.

Програмата на Дни на Япония включва още:

11 ноември (неделя) от 12 ч. – ден втори посветен на  тайнствата на бонсай изкуството

17 ноември (събота)  от 12 ч. – демонстрации на изкуството иайдо и история на кимоното в едно с представяне на видове кимона

На 24 и 25  ноември галерията отваря врати за изкуството икебана. Посетите ли изложбата ще почувствате атмосферата на съхранение на многовековните традиции в това изкуство. Тези, които пожелаят да изпитат удоволствието от процеса на създаване на красота могат да се включат като участници в двата уъркшопа, водени от Школа по икебана „СОГА”.

24 ноември (събота) от 15 до 17 ч.

 25 ноември (неделя) от 10 до 12 ч.