Десетки столичани на протест срещу път в местността "Погребите"

Мисия София

08-11-2012, 11:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Новото трасе с ширина 20 метра трябва да пресече Борисовата градина

Десетки софиянци се събраха тази сутрин на протест пред Столична община заради плановете за строеж на нов път в местността "Погребите" в Борисовата градина.

Те настояват да бъде преустановена процедурата по одобрение на плановете за пътя. 

Новият път, който ще е широк 20 метра, ще пресече емблематичния парк на София, като ще бъдат изсечени 250 дървета за направата му.

Идеята на организаторите бе протестът да се състои преди заседанието на общинарите, на което трябва да се гласува решението за изграждането на пътя.

Според тях нуждата от новата улица не е доказана, а освен това няма и екологична оценка за последствията от строежа му. Новото трасе ще се равнява по дължина на съществуващата отсечка от бул. "Никола Вапцаров" до бул. "Черни връх".

"Световната практика доказва, че строежът и разширението на пътищата не осъществява целта да се облекчи трафика и задръстванията, а напротив – насърчава се автомобилния транспорт", заяви Деница Петрова от Грийнпийс.

Тя допълни, че организациите "За Земята", "Велоеволюция" и "Грийнпийс" ще подадат протестно становище до кмета на София Йорданка Фандъкова заради строежа на новия път.