Чукарски и Великов си викат "ДАНО"

Политика

08-11-2012, 13:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Независимите депутати сформират нова партия в неделя

Независимите депутати Димитър Чукарски и Тодор Великов ще сформират нова политическа формация.

Проектът ще носи звучното име ДАНО (Демократична алтернатива за национално обединение) и ще бъде представен в неделя, 11 ноември.

Според създателите й ДАНО ще е дясна партия и в нея на този етап няма да има други депутати. За председател на новата партия се спряга Надежда Сандолова, която към момента е българският представител в Европейската сметна палата.

Тодор Великов и Димитър Чукарски влязоха в парламента от листата на РЗС, но напуснаха партията на Яне Янев през март 2010 година.

Тогава двамата се разграничиха от политиката на съпартийците си, които спряха да посещават пленарната зала, след като Парламентарната група на РЗС се разпадна. Един от мотивите им тогава беше атаката на РЗС срещу правителството.

На брифинг в парламента Чукарски и Великов обявиха и първата инициатива на бъдещата си партия. Те стартират подписка сред народните представители с  искане на оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Причината е въвеждането на такса за ВЕИ-сектора за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи.

Много от компаниите в сектора са малки и са теглили кредити и с новата такса ще се влоши финансовото им състояние, смята Чукарски. Таксата е 39% от печалбата на фирмите, която е 7% годишно.

По думите на Чукарски с въведената такса се дава лош сигнал за инвеститорите.

"Собствениците на малките дружества са теглили кредити, ипотекирали са апартаменти, а сега фалират", завърши той.