83% от децата ни online всеки ден

Общество

08-11-2012, 16:40

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

У нас 91% от българчетата използват активно интернет

В България 91% от децата използват интернет, като 83% от тях са онлайн всеки ден или почти всеки ден.

Това е едно от основните заключения на новия доклад на европейската изследователска мрежа
"Децата на ЕС онлайн", който се фокусира върху прекомерната употреба на интернет сред децата на възраст между 11 и 16 години, съобщи Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет пред БГНЕС.

Според него обаче дългите часове пред компютъра не са признак за проблемна употреба на интернет сред децата.

По думите на Георги Апостолов вреда от прекомерна употреба на компютър се наблюдава сред малък процент от по-големите деца, които изпитват емоционални затруднения и са склонни да търсят силни усещания.

За да се отговори на въпроса до каква степен употребата на интернет излиза извън контрол, в първото по рода си представително европейско изследване "Децата на ЕС онлайн", са включени и нездравословните аспекти на прекомерната употреба като липса на сън или апетит, несправяне с домашните работи, нарушен социален живот, безцелно сърфиране или несполучливи опити за намаляване на времето в интернет, посочи експертът.

Според резултатите от изследването само 1% от европейските деца са се сблъсквали и с петте аспекта на прекомерната употреба. Това са и потребителите, които съобщават за допълнителни психологически и емоционални затруднения, които влияят както върху виртуалния, така и върху реалния им живот.

Процентът на децата, които са се сблъсквали поне с един от петте аспекта на прекомерна употреба на интернет са от 17% в Италия, до 49% в Естония.

В България това са по-малко от половината млади потребители - 44%. Най-често прекомерната употреба е свързана с безцелно сърфиране – 42%, само в 17% от случаите децата споделят за нарушен сън или хранене заради интернет.

За да предпазят детето си от прекомерна употреба на интернет, от "Децата на ЕС онлайн" препоръчват родителите да се ангажират активно с онлайн заниманията на детето.

"Директното и открито общуване между родители и деца увеличава вероятността детето да развие добри дигитални умения и да избегне вредните последствия от прекомерната употреба на интернет в бъдеще", е един от основите изводи на изследването.