Доходите са важни. Приоритет са ми!

Политика

08-11-2012, 14:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Симеон Дянков коментира Бюджет 2013

През 2013 г. се концентрираме върху увеличаването на доходите, обяви в парламента финансовият министър Симеон Дянков.

Той подчерта, че Бюджет 2013 провежда последователна разходна политика, което гарантира, че и през следващата година България ще остане една от трите страни с най-ниски стойности по външен дълг, по общ дълг и по дефицит спрямо БВП.

Пред журналисти Дянков заяви, че догодина кабинетът приоритетно ще осигурява средства в областта на социалната политика – увеличаване на пенсиите с 9,3%, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 145 на 150 лева, от 1 януари минималната работна заплата от 290 става 310 лева.

"България и Полша са двете държави в Европа, които са успели да минат през кризата с една завидна устойчивост", похвали се още министърът.

Дянков цитира данни от Доклад "Развиваща се Европа, устояваща на бурята" на Института за международни финанси, в който, в частта му за Източна Европа се посочва, че "растежът през годините е останал стабилен, а финансовите пречки по-малки в държави като Полша, Турция и България, в които има политики, фокусирани върху редуцирането на структурните дисбаланси, които подкрепят финансовата стабилност".

"Казвам всички тези неща, за да покажа, че влизайки в разговор за Бюджет 2013 г., трябва да си припомним, че всички бюджети през последните години се правят в години на тежка криза", завърши Симеон Дянков.