Приеха Бюджет 2013 на първо четене

Политика

08-11-2012, 16:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Финансовият план на държавата мина с гласовете на ГЕРБ и независими депутати

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за Бюджет 2013.  Това стана с гласовете на 182 депутати, като 122 от тях гласуваха „за”, а 60 бяха против.

Бюджетът не беше подкрепен от депутатите от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и Атака. Единствените, които гласуваха "за", са депутатите от ГЕРБ и 16 от независимите депутати.

Освен това депутатите одобриха бюджета на съдебната система, бюджета на Комисията за финансов надзор, такива, каквито бяха предвидени от правителството.

Малко преди самото гласуване финансовият министър Симеон Дянков обяви, че приоритет в следващия финансов план на страната е повишението на доходите.

Той подчерта, че Бюджет 2013 провежда последователна разходна политика, което гарантира, че и през следващата година България ще остане една от трите страни с най-ниски стойности по външен дълг, по общ дълг и по дефицит спрямо БВП.

В Бюджет 2013 е предвидено да се повиши минималната работна заплата от 290 на 310 лева, а от 1 април следващата година – размерът на пенсиите да се увеличи средно с 9,3 на сто.

Въпреки че се запазват ниските данъци, се въвежда спорният 10-процентов данък върху лихвите от депозитите, който предизвика сериозни дебати през изминалите седмици.

За 2013 г. е планирана дефицит от 1,3% от прогнозния БВП. Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2013 г. да не надвишава 14,6 млрд. лв. или 17,8% от БВП.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"