Джебчийки, дилъри и мутри изтощават МВР-Кърджали

Крими

08-11-2012, 18:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Срещаме трудности с тях, но разкриваемостта се повишава, отчете местният МВР шеф

Мургавите джебчийки остават основен проблем за полицията в Кърджали. Мутри се борят за територии преди отварянето на пътя за Гърция през Маказа, а 10% от пазара на наркотици в региона е твърда дрога. Това стана ясно от отчет на Областната дирекция на МВР в южния град.

Директорът на полицията в областта комисар Валери Баранов посочи, че кражбите на джебчийките са трудни за разкриване, защото обикновено липсват свидетели. По думите му обаче често се случва да става дума просто за загубени вещи.

"Определено срещаме затруднения в борбата с този вид престъпления, но при разкриването на другите видове престъпления се забелязва ръст. Благодарение на охранителната полиция имаме намаляване на престъпленията", отбеляза Баранов, цитиран от БГНЕС.

Той отчете, че с 2% е увеличена разкриваемостта на престъпленията срещу собствеността, които са около 400 от началото на годината.

"Мутри от Хасково се опитаха да завоюват позиции на пазара на жива плът и акцизни стоки без бандерол, но успяхме да ги изхвърлим буквално за 24 часа. Има определен стремеж на престъпния свят да си създаде позиции в Кърджалийско преди отварянето на пътя за Гърция през Маказа", посочи комисар Баранов.

По думите му е засечена и нелегална търговия при Златоград, където има ГКПП с Гърция.

Директорът на полицията в Кърджали подчерта , че полицията е набелязала серия от мерки за ограничаване на дейността на подземния свят при отварянето на ГКПП Маказа.

"Когато дойдох в Кърджали, колегите ме уверяваха, че няма проблем с пазара на дрога и че той е слабо развит. Оказа се, че не е така. През последната година сме разкрили 33 престъпления повече, разкриваемостта е нараснала с 22%", каза още комисар Баранов.

Той подчерта, че има мрежа от пласьори, като наркотикът се поръчва по телефона и чрез срещи на 4 очи, което прави разплитането на организираните групи много трудно.