Оставиха двамата либерийски "магьосници" на топло

Крими

08-11-2012, 16:40

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Заседанието протече при закрити врата, въпреки че нямаше официално писмено искане от страните за това

Оставиха двамата либерийски мошеници на топло, но те имат право да обжалват в три дневен срок пред Бургаския окръжен съд.Магистратите прецениха, че има реална опасност да напуснат пределите на страната и да се укрият. Заседанието в Районният съд протече при закрити врата.

Либерийците, които бяха обвинени в  присвояване на пари в особено големи размери, бяха конвоирани снощи от София, за да се изправят днес пред Районния съд в Бургас.

Те излъгали несебърлията Ясен Агманов, че ще утроят неговите 130 хил. евро. 26-годишният бизнесмен бързо се вързал и дал на двамата мургави измамници еврата. Либерийците успели да накарат бизнесмена да повярва в тях като заявили, че  разполагат с тайна технология за размножаване на банкноти.

С клонираните пари те щели да купят луксозния недостроен комплекс на Ясен в Созопол, който по-рано бил обявен за продан.

Спецтехнологията за размножаване на пари била разработена от специалисти  в САЩ и тъй като били бивши морски пехотинци, изпълняващи секретни мисии  не било проблем да се доберат до нея, обяснили чужденците.

Свързали се с жертвата си на 19 юли и близо седмица го омайвали. След като му демонстрирали как от 500 евро се появяват още две напълно истински банкноти несебърлията им дал още 130 хил. Те обаче набързо изчезнали и вместо утроените банкноти за Агманов, оснали само бели хартийки.

Близо 3 месеца след измамата либерийците застанаха пред Районния съд в Бургас, а обвинението поиска постоянен арест за мургавите измамници като основният мотив е, че има реална опасност двамата да се укрият или напуснат пределите на страната още повече, че нямат дори постоянна адресна регистрация. "Освен  високата обществена опасност на деяниео трябва да се вземе предвид и това, че лицата са чужди граждани без регистрации на територията на Р България, ползващи се и с различни документи за самоличност, което предполага и вземането на тази мярка", заяви пред журналисти говорителят на Районна Прокуратура Бургас Мария Маркова.

При претърсвания в хотелската стая в София, която наели двамата либерийци са намерени фалшиви документи за самоличност и американска шофьорска книжка.

Тя допълни, че следствието работи и по други сигнали на ужилени от чужденците, но се въздържа от подробности около тези случаи, тъй като те първа ще се проверяват. Защитата обаче прокара друго обяснение за действията на клиентите си. Според адвокатите им 26-годишният мъж сам е решил да участва в "химически експеримент" и по своя воля е дал еврото на подсъдимите. Било странно , че близо седмица след като разбрал, че парите му са се превърнали в хартийки е подал сигнал в полицията.По данни на пресаташето на съда защитата е поискала по-леки мерки на задържаните. Двамата работели и били съвестни граждани, дошли в България на почивка и искали да си я продължат.

Прокурор Маркова застана пред камери и фотообективи след като районният съдия по делото-Петя Георгиева отказа категоричен достъп на медиите в съдебната зала. Скандалното в случая е, че нямаше входирано писмено искане заседанието да се гледа при зкрити врата от страните.Това предизвика гнева на медиите и повечето от тях си тръгнаха с идеята да входират жалба срещу решението на съдия Георгиева.