Имането на Рашкови изложено в Археологическия музей

Мисия Пловдив

08-11-2012, 17:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

1200 артефакта, предпазени от унищожаване и изнасяне в чужбина, представя изложбата "Спасено културно наследство"

Изложбата "Спасено културно наследство" представи Археологическия музей в Пловдив.

Днес, в деня на Професионалния празник на полицията, тя бе официално открита от комисар Костадин Баков, зам.-директор на ОДМВР-Пловдив.

Експозицята е опит да се наложи модела на опазване на културното наследство, развит на всички нива в управлението на страната – национално, регионално и местно.

Изложбата показва не само археологически ценности, но е и израз на непоколебимата решителност на ръководството на полицията да противодейства на престъпността в тясно взаимодействие и сътрудничество с държавните и обществени институции, подчерта той.

На музея са предадени над 4 000 артефакти, спасени и запазени от унищожаване или изнасяне в чужбина през последните четири години, благодарение на съвместна работа на служителите от полицията, прокуратурата и съда.

В изложбата, която ще продължи до края на декември, са подредени 1200 от тях - антични и средновековни монети, бижута, фигурки, апликации за колесници, хирургически и аптекарски инструменти, съкровище от сребърни монети, сечени при Иван Александър и сина му Михаил Асен, глинени съдове, както и копия и фалшиви артефакти, матрици и заготовки за тяхното изработване.

Сред експонатите е и уникална колекцията от над 30 тетрадрахми от 5 век преди Христа, намерена при обиските в къщите на фамилия Рашкови в Катуница и конфискувана в полза на държавата. Стойността й е около 140 хиляди лева.