Мистерия! Изчезна запис на следствен експеримент за разстрела на Мастара

Крими

09-11-2012, 06:05

Снимка:

МВР, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Вероятно съдебният процес ще започне догодина

Част от озвучаването на запис от следствен експеримент, свързан с убийството на Димитър Стаматов - Мастара, е била мистериозно изтрита, пише "24 часа".
При започналото в края на лятото предявяване на доказателства обвиняемият Пламен Дишков и адвокатите му забелязват, че липсва реплика на един от полицаите, която им прави впечатление при предишни прослушвания.

Експериментът е направен през март 2003 г. в рамките на предишното разследване.
От репликата ставало ясно, че по време на възстановката на екзекуцията, в недостроената сграда, собственост на Мастара - на крачка от мястото на убийството, е забелязан Мариан Георгиев - Марата, съдружник на убития.
Гласът на униформения обаче по неведоми пътища изчезнал от записа. Дишков и защитата му приели това като пореден сигнал, че по делото не се работи безпристрастно.
Кела дори е изпратил жалба до главния прокурор, в която сигнализира за скандалното манипулиране на записа.

Възобновеното производство, което е свързано само с ролята на Дишков, тече от май т.г. В края на лятото разследването прие, че всички необходими действия са извършени и започва предявяване на събраните доказателства на страните. Процедурата обаче внезапно е била прекъсната с разпореждане от ВКП за разпит на нови свидетели.
Сред тях е и топкриминалистът Ботьо Ботев.
Разпитани са още полицаят, забелязал Марата при следствения експеримент, както и порасналият вече син на Мастара - Йордан, на когото таткото навремето кръсти известната си фирма "Дани 87" за производство на колбаси.

Макар че разследването тече при строга секретност и наблюдаващият прокурор Желязко Георгиев отказва всякаква информация, мотивирайки се със следствената тайна, публично известен стана разпитът на строго охраняван свидетел, който се проведе в съдебната палата на Бургас на 19 октомври.
Извънредните мерки и изборът на една от залите с решетки, където се провеждат дела с обществена значимост и по-специални обвиняеми, веднага привлече вниманието на съдебните репортери, които бяха в сградата заради друг случай.

Първо в залата бе доведен мъж, който бе с маска на главата, а върху нея и каска. Той не беше с белезници. Обикновено такива крути охранителни мерки се прилагат при опазването на свидетел от изключителна важност или при сигнал за готвено покушение.
С качулки, бронежилетни и тежко въоръжение бяха и полицаите, завардили залата. На униформите им имаше надпис "Криминална полиция".

От съда и прокуратурата отказаха официална информация както по кое дело се извършват разпитите, така и защо се налагат такива мерки. Присъствието на прокурор Георгиев и определени адвокати подсказа по кое разследване текат разпитите.
Малко след въвеждането на охранявания свидетел, съдебната полиция доведе втори мъж. Той явно не бе застрашен от снайперистки огън, защото беше без каска, но с белезници. Според запознати това е бил точно Дишков.Тайнственият свидетел е най-силният коз на прокуратурата, появата му в обвинителната схема е напълно неочаквана и действително е сюрпризирала другата страна.

Желязко Георгиев бе наблюдаващ и на първото разследване в периода 2002-2004 г. Тогава той внесе обвинителен акт срещу тримата - Бойко Стоянов, Пламен Дишков и Тодор Неделчев - Недьо. На първа инстанция с присъда се оказа само Стоянов, който бе признат за директен извършител, Дишков и Неделчев бяха оправдани. Това е и моментът, в който Тодор Неделчев напуска страната. Оттогава е в неизвестност. Поне официално. Въпреки че има влязла в сила 16-годишна присъда, липсва сред издирваните с червена бюлетина на Интерпол.
Неделчев пробва да напусне страната през ноември 2002 г. Тогава го връщат от летището.

За разлика от него - на 23 ноември 2002 г. Пламен Дишков отлита към Полша. Версията му е, че пътуването му е било планирано - стана въпрос за събитие на Федерацията по вдигане на тежести, за което имал покана.
Той остава в неизвестност до август м.г., когато е арестуван показно в португалския град Кашкайш. Не съм се крил, не са ме и търсили, заяви Дишков в интервю пред "24 часа".
От 16 май Кела е "невинен до доказване на противното". Още преди да бъде върнат от Португалия с Европейска заповед за арест, негов адвокат депозира молба до ВКС за възобновяване на делото. Сред мотивите за решението на върховните магистрати изрично е посочено и условието, с което той е върнат от португалския съд - да има ново разследване. В случай на неизпълнение португалците можели да го изискат обратно.

Решението за възстановяване на разследването включва в себе си и текст, според който на Кела се налага най-строгата мярка за неотклонение - задържане под стража. Дишков три пъти пробва да я смени, но съдът остана непреклонен.
Засега на камък удрят и молбите на обвиняемия за всички заседания да има аудиозапис. Това няма да е прецедент за Бургаския окръжен съд - има процеси, които са качени на лента.

Някои от свидетелите, които даваха показания по време на задочния процес срещу Дишков, сега няма как да застанат пред съда. Сред убитите е и Мариян Георгиев - Марата, съдружникът на Мастара. Той бе пронизан от автоматичен откос, докато работи на компютър в офиса си за недвижими имоти в Равда. Убийството остана неразкрито. При обиска криминалистите попадат на пълен електронен комплект от документите по разследването на убийството на Мастара. Как са попаднали строго секретните книжа в компютара на убития поне официално отговор няма. Сред исканията на Кела и защитата му до прокуратурата е да се изиска и делото за убийството на Марата.
Най-вероятно съдебният процес ще започне идната година.