Чудо! Жена оглави Интерпол за първи път в историята

Новините

09-11-2012, 06:07

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Французойката Мирей Балестрази бе избрана за председател на международната организация

Французойката Мирей Балестрази бе избрана в Рим за председател на Интерпол, с което стана първата жена, която оглавява международната организация за полицейско сътрудничество, предаде Франс прес, цитирайки изявление на Интерпол, който от понеделник заседава в Рим. 58-годишната Мирей Балестрази досега е била заместник-председател за Европа на Изпълнителния комитет на организацията, пише "Преса".

Тя е полицейски комисар от 1975 г. и е една от първите жени във Франция,които са заемали висш пост в системата на полицията. Балестрази е експерт от криминалната полиция и е ръководила важни служби. Сред постовете й са ръководството на групата за борба с организираната престъпност в Бордо през 1978 г., ръководството на криминалната полиция в Корсика през един от най-смутните периоди на острова през 1993 г. и командването на службата на френската криминална полиция за борба с финансово-икономическата престъпност. От 2010 г. тя е вторият най-важен човек в ръководството на френската криминална полиция.

На посещение в Рим френският вътрешен министър Манюел Валс не спести похвалите си към Балестрази. "Тя е отличен полицай и това ще е първият път, в който жена ще ръководи Интерпол, макар че не искам да свеждам нещата до това, че е жена. Тя е една от жените, които правят чест на френската полиция. Тя е чудесно запозната с досиетата на организираната престъпност, с новите форми на насилие и как да се води борба с тях. Тя също така е завързала важни връзки на национално и международно ниво", заяви той. Това е вторият път, в който французин става председател на Интерпол, където най-важният пост обаче е този на генералния секретар, отбелязва "Франс прес", цитирана от БТА.

Главен секретар на Интерпол е американецът Роналд Ноубъл, който упражнява третия си мандат. Интерпол е най-голямата световна полицейска организация със 190 страни членки.