Поругалият трикольора – невменяем

Психиатрите в шах, вече цяла седмица не могат да направят експертизата

С лека степен на умствено изоставане, но въпреки това изключително труден за медиците да разговарят с него - такъв е прочулия се печално бургазлия Митко Стайков, който разбуни Facebook със сеещ расова омраза профил.

И към момента психолозите работят с 28-годишния мъж, който беше задържан при акция на спецченгета. Степента на невменяемост ще определи дали Стайков ще бъде съден по нормалния ред и може ли изобщо да отговаря за действията си. Това засега не е ясно, тъй като медиците все още не са направили експертното заключение, казаха за Burgasutre от Районна прокуратура.

Трудности има и при изпълнението на втората назначена експертиза - техническата. В момента страницата в социалната мрежа е заличена, а профилът - блокиран.

Специалистите обаче продължават работа. За срокове е трудно да се говори, защото и двете експертизи се оказват по-сложни от очакваното.

Както Burgasutre.bg писа Стайков бе задържан при спецакция на антимафиоти заради това, че създал и администрирал профила и страницата "Аrmacedone Penkov" и "Life.for.Roma". След изтичането на първоначалния 24-часов арест обаче той бе освободен, тъй като държавното обвинение прецени, че няма опасност той да избяга или да се укрие.

Според данни от прокуратурата по случая е образувано производство за проповядване на дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, който предвижда до 4 г. лишаване от свобода.

Докаже ли се обаче, че той е невменяем може да отърве решетките, но за сметка на това да облече бялата жилетка.