Вкаменени моми са чарът на Родопите

Най-доброто от печата

09-11-2012, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Невястата е символ на Смолян, крие тракийско светилище

За мистериозния свят на Родопите разказва всеки пътешественик, който поне веднъж е стъпил в планината. Всяка скала е легенда, всяка стръмнина е свързана с потресаваща история, а твърдините и до днес са свети места.
Най-многобройните легенди са за красивата мома, призовала смъртта пред това да предаде вярата си. А в приказният свят героите оживяват и за това на всяка крачка тук можеш да ги срещнеш сътворени от природата .
На около километър от село Широка лъка отдалеч се вижда скалният силует на застинала
във въздуха девойка. Природата е изваяла красиво издължената женска фигура с хурка във вдигнатите ръце. Според местните хора уникалният феномен е свързан с легендата за Каня. Тя била най-красивата и лична мома на селото, която на това място била настигната от преследващите я турци. За да не предаде честта и вярата си, Каня вдигнала ръце към небето и помолила своя Бог да бъде вкаменена. И той чул молбата й - като стълб извисил снага камъкът, който и до днес се нарича Момата.
Друга легенда е за сегашния смолянски квартал Райково, който преди е бил голямо и заможно село на тежки чорбаджии. Тук още се пазят уникални родопски къщи, които нямат аналог. И до днес Чешитската махала е своеобразен архитектурен резерват.
Според преданието най-личната мома на Райково - Милица, била затворена в смолянския конак. Тя успяла да избяга след нападението на Мирчо войвода. Турците обаче я погнали и тя се изкачила на скала над селото и се хвърлила в пропастта. Девойката изчезнала, но от тогава там има камък, наподобяващ женска фигура.
Кървавата стена е скала край днешния квартал Устово, за която също се носи друго страховито предание. Според него стената е обагрена от кръвта на млади устовски девойки и невести, хвърлили се от нея, за да запазят вярата и честта си.
Най-хубавата гледка към Смолян отвисоко е от Червената скала, която в картите е отбелязана като Голямата стена. Тя е включена в повечето планински екопътеки и пешеходни маршрути. Стъпилите на върха могат да видят целия Смолян, събран сякаш в шепи. На слънцето проблясват само сребърните змии на реката, пресичаща града, и езерата в самото му начало. Дъхът спира обаче, когато туристът чуе и легендата за тези скали. По време на турското робство една хубава девойка от селото пасяла стадо овце. Влюбен в нея турчин, чиито мераци тя упорито отказвала, обаче я издебнал. Хубавицата побягнала и за да спаси честта си, се хвърлила от 100-метровата скала, по която останали кървави следи. Всяка сутрин слънцето огрява скалата и я обагря в червено, защото тя гледа право на изток и посреща първите лъчи
Скалата Невястата (Турлука) се намира на запад от Смолян и е символ на града. За нея съществуват редица легенди. Една от тях разказва, че девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но пожелала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. Така се родило името й. Скалата, считана от местните хора за символ на града, приютява древно тракийско светилище. Откритието е оповестено от археолога Никола Дамянов през 2008 г.
Според учения цялата скала може да се счита за едно голямо светилище, тъй като навсякъде по нея са открити култови ями с различна форма и големина, някои от които са свързани с каналчета.
Дамянов смята, че откритата на най-високата точка на скалата яма се е използвала за палене на огън, изсипване на течност и там е ставало гадаенето.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен