Ден на траур е, прощаваме се с патриарх Максим

Животът

09-11-2012, 06:15

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският митрополит Николай организира погребението на Негово Светейшество

Казваме "сбогом" на нашия Патриарх. Петък е, ден за траур.

Патриарх Максим ще бъде погребан този следобед в Троянския манастир, каквато е волята в завещанието му.

Вчера тялото му бе изложено в открит ковчег в църквата „Света Неделя” в София. Литургията бе  оглавена от Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод, е натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия.

Днес в 9 часа започва официалната литургия в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”. В 10.30 ч. Вселенският патриарх Вартоломей ще извърши опелото на патриарх Максим. Главата на Цариградската патриаршия ще отслужи целия църковен обред по правилата за архиерейско погребение - със специфичните молитви към Бога. В храма ще присъстват граждани и официални лица, които искат да изразят последна почит към патриарха. Мерките за сигурност ще бъдат засилени.

След опелото тялото ще бъде пренесено в Троянския манастир с кортеж, където ще се извърши погребението от 15.30 часа.

През цялото време от смъртта до погребението над тялото на починалия се чете божието евангелие. Негово Светейшество се погребва в тържествени одежди, но без короната. На гърдите на патриарха ще бъдат положени кръст, медальон с Богородица и още един с Христос. Точно тези енголпиета той е носил през последните години.

Още вчера в манастира е изкопан гробът и е подготвено мястото за вечен покой на тленните останки. То е непосредствено зад чудотворната икона на Св. Богородица "Троеручица". Върху камерата ще бъде поставена мраморна плоча.

Патриарх Максим издъхна на 98-годишна възраст рано сутринта на 6 ноември след почти едномесечен престой в болница.

Той бе Български патриарх от 1971 г. и след повече от 40 г. Българската православна църква е изправена пред нов избор.

Според устава на БПЦ до седем дни от смъртта на патриарха трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който в срок от четири месеца трябва да организира избора на нов патриарх.