Британците искат да излязат от ЕС

Животът

09-11-2012, 08:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изследване вади наяве евроскептицизма във Великобритания

Британците биха гласували в полза на излизане на страната им от Европейския съюз в случай на референдум по въпроса, показва изследване на института YouGov, който потвърждава преобладаващия евроскептицизъм във Великобритания.

Ако имат право да избират дали страната им да остане в ЕС или да излезе от него, 49% от британците казват, че ще гласуват за излизане от Евросъюза, 28% биха се произнесли за оставане. 17% не са решили. Същото изследване, осъществено в Германия от същия институт за същия период, дава диаметрално противоположни резултати. 57% от анкетираните германци подкрепят оставане на страната им в ЕС, 25% призовават за излизане, а 9% не са решили,предаде АФП.

Във Франция 43% искат оставане на страната им в ЕС, 32% искат тя да го напусне, а 10% не са решили. Становищата на хората в отделните страни не са толкова различни относно европейските перспективи, като жителите и на трите държави виждат нещата в черни краски. Най-песимистично настроени са французите (66%), следвани от британците (65%) и германците (54%).

"Сериозното разминаване в настроенията на британци и германци относно принадлежността на страните им към ЕС подчертава мащаба на предизвикателството, пред което са изправени Дейвид Камерън и Ангела Меркел. Те трябва да опитат да се споразумеят за европейския бюджет" на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 23 и 24 ноември, заяви Джо Туиман, директор на отдел "Политически и социални изследвания" на YouGov.

Анкетата е осъществена сред 1637 британци, 1031 французи и 1018 германци между 19 и 28 октомври, пише БГНЕС.