В Австрия - партия влезе в парламента без избори

Животът

09-11-2012, 09:59

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Създанена е от милиардера и евроскептик Франк Щронах

Новосъздадената партия "Екип Щронах" влезе в австрийския парламент без избори. Това стана, след като петима вече действащи депутати се отцепиха преминаха в редовете на новата политическа сила, регистрирана само преди 6 седмици. Председателката на парламента във Виена Барбара Шрамер призна статутът й, прадава БГНЕС.

Партията е създадена от милиардера и евроскептик Франк Щронах. Той е от австрийски произход, но на 22 г. емигрира в Канада. Там създава компанията "Магна", която се разраства до огромен конгломерат и до най-голям производител на резервни части за автомобили в Северна Америка.

Програмата на партията , чието пълно название е "Екип Щронах за Австрия", все още не е готова и вероятно ще бъде огласена през пролетта на следващата година. Парламентарни избори в Австрия ще има през есента на 2013 г. Според прогнози Щронах може да разчита на подкрепата на 10 на сто от австрийските избиратели.

Но 80-годишният милиардер отсега набляга здраво на популизма. Той обещава да извади страната от еврозоната и да съкрати драстично броя на чиновниците. В случай, че има тази възможност, Щронах щял да свали данъците с 25 на сто. Една от другите му странни идеи е ликвидиране на военната повинност и превръщане на войската в нещо като доброволен отряд.

Щронах е напуснал ръководния си пост в "Магна" за да няма конфликт на интереси между политическата му дейност и делата на компанията.