Направих от София европейски град, хвали се Фандъкова

Мисия София

09-11-2012, 11:20

Снимка:

Ивайло Божинов, Bulgariautre

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Софийска община спечелила над 2 млрд. лв. от европрограми

"В последните няколко години успяхме да спечелим над 2 млрд. лв. от европейските програми, с които променяме средата и качеството на живот на почти 2 млн. души, а основният ни акцент са "зелените политики".

Това заяви кметът Йорданка Фандъкова по време на откриването на семинара "Градското измерение на политиката на сближаване" на групата на ЕНП в Комитета на Регионите.

Тя посочи, че София дава добър пример за близостта на европейската политика до живота на хората. Най-големите градски проекти са факт благодарение на европейските партньори и подкрепата на българското правителство.

"Със строежа на метрото, с изграждането на канализационната мрежа, с проектите за транспорта се показва какво означава на практика интегриран подход в управлението. Заедно с метрото се изграждат улици, тротоари, осветление, защитаваме околната среда, разкриваме археологическото богатство на града и др.", продължи кметът на София.

Тя спомена и за амбициозната кандидатура на София за културна столица на Европа през 2019 г.

"По моя инициатива бе създадено сдружение "Център" с 11 общини, които се намират около София, с които работим заедно по важните за района на столицата приоритети и проблеми", припомни тя.

София стана успешен модел, защото можем да работим в партньорство, отбеляза в своята презентация председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

"Изключително важно е и ефективното използване на европейските финансови инструменти като днес заедно можем да потърсим решения за новия програмен период", добави той.