София - №1 по ниска безработица, здравеопазване и образование

Мисия София

09-11-2012, 16:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Четири нови музея ще бъдат открити догодина в столицата

Има редица предизвикателства пред нашия град, защото има доста натрупани проблеми през години, с които трябва да се справим. Различните видове собственост понякога затрудняват работата.

Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на семинара на групата на ЕНП в Комитета на регионите на тема "Големите градове - генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентноспособност в регионите".

По думите на Фандъкова, София е на първо място по отношение на ниска безработица, здравеопазване, образование.

"В големия град трябва да положим специални усилия, за да включим хората в живота на града. Пред нас стои задачата за развиване и сътрудничество между публичния и частния сектор", убедена е тя.

Ролята на културните индустрии е изключително важна. Те са на четвърто място за София и дават над 6,8% от Брутния вътрешен продукт, посочи Фандъкова.

"Генерират се приходи, привличат се нови инвестиции, градът се прави привлекателно място и той се представя пред света, заяви тя. Консервацията и интеграцията на културно-историческото наследство са основна дейност. Носят се икономически ползи от туризъм и се създават работни места. Имаме проект по програма “Jessica”, с който се надяваме да реконструираме и обновим Женския пазар, който е знаково място", добави тя и разкри, че четири нови музея ще бъдат открити през следващата година в София.

Предстои да приключат изграждането, реставрацията и консервацията на подземния археологически музей пред църквата "Св. София", разкриването на археологическия комплекс "Сердика", на Националния музей и на Централната минерална баня.