Митрополит Николай: Днес плачем за нашия патриарх, защото го обичаме

Животът

09-11-2012, 12:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Максим ще бъде погребан днес в Троянския манастир

Обичаме го, както се обича мъдър и грижовен баща. Обичаме го, както обичаме България, без показност, но искрено.

Това заяви по време на опелото в памет на българския патриарх Максим Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

Патриаршеската институция е основен крепежен елемент на българската държавност. Патриарх Максим с всичките си дела от първия си до последния миг доказа, че е бил достоен за тази висока чест и отговорност.

Защото изпращаме не кой да е, а най-достойният, изпращаме човекът, който се превърна в траен критерий за почтеност, морал и достойнство. Когато сме се питали къде е примерът, кои са ценностите, които трябва да следваме в днешния объркан свят, примерът беше пред очите ни. Ето го примерът, ето ги ценностите, ето го човекът, заяви митрополит Николай, посочвайки Негово Светейшество Благопочившия патриарх Максим, предава БГНЕС.

"Той не даваше ухо на интриги и клевети, не се поддаде на комунизма. Той слушаше единствено и само Господ Иисус Христос, молеше се и ни прощаваше. Прощаваше ни и се молеше. Молеше се на Иисус Христос и на Света Богородица, и на всички светии да пазят Българската православна църква. И те я запазиха благодарение на него, заради това, че той беше истински духовен пастир, истински грижовен отец, истински духовен българин. Максим Патриарх Български преведе църквата през всички изпитания. В този миг застанал пред лика на Господа, Негово Светейшество ако не беше толкова смирен, колкото е, има пълното право да каже: С добрия подвиг се подвизах, пътят свърших, вярата опазих", посочи митрополит Николай.

Тъгата ни, скръбта ни е искрена и дълбока, но ние няма да сме православни християни, ако позволим на тъгата да прерасне в униние или отчаяние. Свърши земният път на Негово Светейшество, а неговият небесен път тепърва започва. Той преминава в тържествуващата небесна църква. Един ангел на земната ни църква, става ангел небесен, който ще бди и ще се моли за всички. Оттук насетне зависи от нас да виждаме колкото се може по-често в скришните стаички на сърцата си и да чуваме неговите молитви, да чуваме това, което той би искал да ни каже, сподели митрополитът.

Той призова да се вслушваме в съвета, който патриарх Максим би ни дал, защото този съвет ще е правилен, "както за всичко Негово Светейшество се оказа прав".

"От сърце и душа изразявам молитвено упование. Отче, Максиме, не ни оставяй, моли се непрестанно за нас, моли Бога, Богородица, нашата майка закрилница и всички светии да не оставят нито за миг българския народ и нашата родна православна църква. Моли се да преодолеем всички бури и да устоим на всички изкушения и страсти, както ги преодоляваше ти. Моли се народът да обича своята цръква, както ти я обичаш, както църквата обича своя народ. Най-доброто, което можем да направим занапред, ние, неговите духовни чада, е всякога, когато имаме нужда то съвет, да слушаме не себе си, а да си помислим какво ти, отче Максиме, би ни казал, както ти скъпи наш патриарше би ни посъветвал. За да можем като свършим нашите пътища да имаме правото да кажем – вярата опазихме", заяви митрополит Николай.

Той призова още да изтрием сълзите си и да изпратим патриарх Максим в жилището на нашия Господ Бог. "Наша отговорност е да бъде бранен и пазен православният български народ", каза още митрополит Николай.

Със словото на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай завърши опелото в памет на българския патриарх Максим. Всички висши духовници отново се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество патриарх Максим. Престои тленните останки да бъдат изнесени от храм "Св. Ал. Невски" и с кортеж да бъдат съпроводени до Троянския манастир, където патриархът ще бъде погребан днес в 15.30 ч.