Остра миризма души хиляди, източникът: "Няма страшно"

Животът

09-11-2012, 14:13

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

В Пловдив неприятната воня се усеща най-силно в кв. "Смирненски"

Остра задушлива миризма събужда често пловдивчани в кв. "Смирненски". Последно вонята на развалено е усещана най-силно в сутрешните часове в първите дни на октомври.

В същия този период на "зеления телефон" и на електронната поща на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите също има постъпили сигнали за “остра миризма всяка вечер от 22 до 7 часа”. Едно от обажданията е за “обгазяване от завода на „Монди Стамболийски” ЕАД. Дежурните екоинспектори са регистрирали жалби, подадени от хора от различни места – от  град Стамболийски, от пазарджишкото село Калугерово, от района на Цалапица.

През октомври от екоинспекцията не е правено замерване на чистотата на атмосфения въздух в кв. "Смирненски", научи Plovdivutre.bg. РИОСВ не е предприела действия и по жалбите, които идват извън Пловдив. Причината е, че според чл. 124 ал 1 от АПК „сигнали, подадени повторно по въпрос, по който има решение, не се разглеждат”.

В края на март при проверка от комисия от експерти от РИОСВ-Пловдив, община Стамболийски и „Монди Стамболийски” ЕАД се установява разпространение на миризми извън границите на завода. Тогава ековедомството налага на дружеството санкция от 50 хил. лв. Районен съд Пловдив потвърждава глобата. Сега „Монди Стамболийски” обжалва на по-горна инстанция. Очаква се съдебно решение.

Местните в Стамболийски не веднъж са надигали глас срещу вонята, която се стели из града. Последният им голям протест е от лятото, когато 104 души направиха подписка. Тогава те твърдяха, че освен гадната смрад "става дума и за силно токсичен газ метилмеркаптан, изпускан от завода". Ваня Цветкова разказа, че “градът е потънал в миризма на развалено кисело зеле”.

От “Монди Стамболийски” ЕАД заявиха, че "мирисът не е опасен за здравето на хората и няма нищо обезпокоително".