Цял блок в Бургас мизерства без вода вече месец

Животът

09-11-2012, 15:33

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Ходенето по мъките започнало още през юли

Цял месец десетки семейства в центъра на Бургас стоят без вода заради това, че не могат да намерят общ език с водоснабдителното дружество.

При подмяна на водопроводната мрежа от ВиК задължават живущите на ул. "Ал. Стамболийски" 6 и не само тях, но и всяка една кооперация, отстояща на повече от 5 метра от тръбите, сама да си изгради водопроводна шахта за своя сметка.

Хората от тази жилищна кооперация твърдят, че тяхната сграда е на отстояние 4,90 от тръбопровода и според тях ангажимент да изгради съоръжението има дружеството.

Бургазлиите пишат писма до ВиК, ДКВЕР, включително и до МРРБ, но до момента са получили предписание единствено от ВиК.

В него дружеството признава, че кооперацията действително се намира на 4,90 от тръбопровода, но до водомерите има още 12 метра тръби и именно това е причината собствениците на кооперацията да са длъжни сами да си изградят водопроводната шахта.

"Днес е 31-ият ден откакто ни спряха водата. Принуждават ни да правим незаконна шахта, която не отговаря на никаква наредба. Досегашното положение си беше според указанията. ВиК не искат да се грижат за тръба от улицата до сградата, но нямат никакво правно основание за това. Поне от 50 г. водомера си е там, сега непрекъснато измислят нови наредби, но ние си отговаряме и на новата наредба.

Въпреки това те ни принуждават като отрязаха тръбите щем-не щем да си направим такава шахта и по този начин ни извиват ръцете. В едно от писмата си ВиК също потвърждават, че отстоянието е 4.90 м", обяснява Иванка Здравчева, чийто съпруг е домоуправител на блока.

След като живеещите на " Ал. Стамболийски" № 6 не изпълнили предписанието от ВиК на 10 октомври им спрели водата. Така вече месец крановете в блока са пресъхнали.

В кооперацията има лежащо болни възрастни хора, диабетици. Здравите, които имали възможност, са се изнесли на вилите си, за да не мизерстват, жалват се хората.

Burgasutre се свърза с говорителя на ВиК, който потвърди, че безуспешни кореспонденции с живущите там се водят от 27 юли. Заради отказа им да си изградят съоръжението били принудени да им спрат кранчето.

"Разстоянието по права линия действително е по-малко от 5 м., но тръбата, която подава вода на ул. "Ал. Стамболийски" до самата кооперация е 12 м. Новата тръба  не влиза по права линия и ние не искаме да влиза така, за да нямаме толкова много аварии, както по-рано и тъй като сега смениха водоснабдителната система по улицата, ние предписахме на всички кооперации, които се намират там да си направят водомерни шахти", обясниха от водоснабдителното дружество.

Такова предписание било издадено и на другите кооперации наоколо и те го изпълнили. Бургазлиите останали на сухо обаче са категорични, че са в правото си и се заканиха да отнесат въпроса даже до Европейския съд.