Погребват Максим

Животът

09-11-2012, 15:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Стотици миряни изпълниха Троянския манастир за последно сбогом с покойния патриарх

Стотици миряни се събраха в Троянския манастир, за да изпратят в последния му земен път Негово Светейшество патриарх Максим.

В родната къща на патриарх Максим в с. Орешак букет цветя и некролог напомнят, че днес България е в траур и се прощава с българския патриарх. В деня на погребението пред родната му къща в с. Орешак нямаше голямо събиране на хора. Единственото, по което човек можеше да различи къщата от всички останали в селото точно на днешния ден беше букетът цветя, оставен пред врата от анонимен съселянин на Негово Светейшество.

Пред входната врата имаше и един единствен некролог, поставен от кметството на селото. На него пишеше: "За нас жителите на село Орешак, родното място на патриарх Максима неговата кончина е огромна загуба. През своя духовен живот, той милееше за родния край и Троянската обител – отдаваше внимание, помощ, грижа и любов, които до сетния му ден останаха неизменни".

Погребалната церемония ще се извърши около 15.30 ч. в Троянския манастир, където патриархът е пожелал да бъде погребан зад иконата на Св. Богородица Троеручица в скромен кът. Патриарх Максим най-вероятно ще бъде погребан без короната си, но ще бъде покрит с бяло патриаршеско було. В Троянския манастир предстои отслужване на кратка заупокойна молитва, след което тялото на патриарх Максим ще бъде положено в гроба и с това ще завърши цялата церемония, която започна сутринта с Божествена Света Литургия, опело и завършва с полагането на тленните останки на патриарха в Троянския манастир, пише БГНЕС.