Съкровището от Свещари отпътува за София

Мисия София

09-11-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Свещари разкри за света уникално златно съкровище (СНИМКИ)

Уникалната находка се транспортира до столицата под засилена охрана

Намереното уникално златно съкровище при разкопки в най-голямата могила в некрополния комплекс в Свещари, отпътува за София под засилена полицейска охрана.

Находката беше открита в дървено сандъче, заедно с обгорели кости, чието съдържание увенча с успех дългогодишната работа на археолога ст.н.с. д-р Диана Гергова.

Апликации към конска сбруя, диадеми, гривни, конска глава, всички те ювелирно изработени от злато, са част от погребението на гетски владетел, живял по тези земи в края на IV и началото на III век

По думите на проф. Гергова става дума за ритуално погребване на една голяма находка от златни предмети, която е била поставена в дървено сандъче.

Първоначално откритите златни експонати са около 1,5 кг, но според специалистите е възможно да бъдат открити още уникални предмети, тъй като проучванията продължават.

Според д-р Гергова по всяка вероятност находката е свързана с погребението на гетския владетел Котела, който е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава за жена своята дъщеря.

При разкриването на находката проф. Гергова изрази своето желание, че т.нар. Омуртагова могила ще се превърне в музей, като разкопаната част стане музейна зала, където да се експонират разкритите паметници и посетителите да могат да научат нови неща за древната култура на тракийските гети.