14 българи са в плен в Италия

Животът

09-11-2012, 22:39

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Гурбетчиите били измамени от велинградски посредник за работа

14 родни гурбетчии бедстват в плен в Италия. Българите са измамени от велинградски посредник, който са използвали, за да си намерят работа, предаде Стандарт Нюз.

Те били заведени на Апенините от посредник на име Георги Велиев, който набирал бригада за селскостопанска работа във Велинград. Цената за устройване във ферма в чужбина била 250 евро на човек. В Италия обаче хората били затворени в къща без храна, взели им документите, парите и телефоните и ги биели.

43-годишният Джемал Боровинов от разградското село Благоево платил общо 500 евро, за да получи възможност със съпругата си да берат мандарини и портокали.

Джемал успял да избяга заедно с жена си и в момента се опитват да стигнат на автостоп до Рим. Останалите хора все още са заложници в италианските лозя.

От българското посолство им обяснили, че не могат да им помогнат със средства. Джемал се свързал и с депутата от Разградско д-р Хасан Адемов.

"Алармирал съм посолството ни в Рим. Временно управляващия легацията там Ермелина Пейчева вече знае за случилото се. От посолството правят опити да се свържат с Джемал, за да си изяснят ситуацията", обясни за "Стандарт" д-р Адемов. Не е ясно каква е съдбата на останалите в къщата нашенци, защото връзка с тях по телефона засега няма.