Иде грип, по-опасен от свинския

Животът

10-11-2012, 06:03

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Прогнозата е на акад. Ангел Гълъбов, шеф на микробиологичния институт към БАН

Акад. Ангел Гълъбов е директор на Института по микробиология към Българската академия науките. Роден е на 15 февруари 1939г. През 1962г. Завършва Висшия медицински университет - София. Доктор е по микробиология. От 2004 г е член-кореспондент на БАН.

Пред "България Днес" той сподели, че по 2000 българи на година умират при епидемия.

- Доц. Гълъбов, миналата година зимата бе много студена и се появиха данни, че грипът затова ни е подминал. Сега обаче времето е доста топло за сезона, това означава ли, че грипът може да дойде по-рано?

- Не. Всъщност миналата година грипът въобще не ни подмина. Имаше малка епидемична вълна през януари-февруари. Така че не може да се говори, че не е имало грип.
- Кога прогнозирате, че ще дойде грипът през този зимен сезон?

- Зависи от това как се движат щамовете, които са били разпространени в Южното полукълбо. Няма причини да дойде по-рано от края на годината или началото на януари. Това е нормалният период, в който трябва да започне грипната вълна у нас. Не се очаква да дойде по-късно, както става понякога. В тези случаи грипът пристига във втората половина на януари и февруари.

-Какви щамове ще ни заразяват тази година?

- Щамовете, които се очакват, са няколко. Тук трябва да вметна, че именно сега е най-подходящият период за ваксинация срещу тях. За всеки от тазгодишните щамове са подготвени аналози, които са добавени във ваксините, които се продават в България и целия свят. Най-вероятният причинител на грипната вълна ще е вирусът A/H3N2, който се нарича „Виктория". С него ще се заразят най-малко три четвърти от хората, които ще заболеят от грип през този зимен сезон.

-Кои групи от хора са най-застрашени от заразяване с грип?

- Главно в рисковите групи са възрастни хора, както и децата. Това са
главните жертви.

-Освен „Виктория" какви други видове грип се очакват?

-Възможно е да има атака и от грипен вирус „Уисконсин". В Южното полукълбо той играе роля в 20-23% от случаите. Очаква се отново да има случаи на заразени и с така наречения свински грип, но те ще са малко. За всеки случай във ваксината е включен и причинителят на свинския грип, наречен „Калифорния". Този вирус няма никаква особена стойност. Когато бе съобщено за него преди две години, имаше една леко протичаща пандемия въпреки паниката. Смъртните случаи бяха много по-малко. Тогава не бяха засегнати и основните рискови групи, сред които са възрастните. Именно те пък са най-рискови и при тях смъртността е най-голяма. При свинския грип се оказа, че по-възрастните хора вече са имали досег с подобен щам преди години, заради който им се е изградил имунитет. Затова бяха предпазени. От свинския грип боледуваха по-младите хора, бременните жени, децата. Главният враг тази година обаче ще е именно „Виктория". Симптомите и при този вирус са същите като при грип - втрисане, болки в мускулите, висока температура.

- Каква е смъртността от грип и колко души се очаква да бъдат заразени?

- При нормални грипни вълни, каквато се очаква да е тазгодишната, умират на година около 2000 души. Всичко зависи и от това доколко българите имат имунитет към „Виктория". Например свинският грип даваше до 10-20 пъти по-ниска смъртност от обикновения сезонен грип. Грипът дава жертви във всяка страна. Не мога обаче да кажа колко ще се заразят.
Наистина ли има епидемия от нов вирус, който поразява очите?

- Да, видях тази информация, но имаше доста неверни неща. Първо искам да уточня, че грипният вирус няма нищо общо с проблемите с очите. Причинителят на конюнктивитите е аденовирус. В момента има случаи на такива конюнктивити от аденовируси. Очите се нападат главно от два такива вируси, като най-опасен е осми тип. Той причинява възпаление на роговицата и дори може да нападне ириса. Нямам впечатление от очните лекари доколко наистина има бум на такива случаи

Трябва обаче хората да са наясно, че този осми тип е много заразен. Причинява конюнктивити и кератоконюнктивити. Първо се заразява едното око, а след него и другото. Вирусът е крайно устойчив в околната среда за разлика от грипния. Той се предава чрез кърпи за бърсане на лицето, при пипане на окото, като така се предава от едното на другото око, както и в басейн. Този вирус обаче в никакъв случай не причинява херпес, както пишеше някъде. Има херпес, който латентно стои в организма ни и дава отражение на устните например при стресови ситуации. В някои случаи този вирус може да засегне клетките на роговицата и ситуацията става тежка. Конюнктивитът минава максимум за месец. Херпесът обаче прави петна по роговицата, като понякога в тези случаи е нужна дори трансплантация. Заболяването е много сериозно и главна причина за слепота.

- Грипът още не е дошъл, освен тези аденовируси, които засягат очите, какви други вируси върлуват в момента?

-И ма аденовируси, които засягат дихателните пътища. Проявяват се с хрема, болки в гърлото, стига се и до пневмония. При тях много дълго трае боледуването, има опашки пред кабинетите. Друг симптом са и зачервените очи, които са типични за тези дихателни инфекции. В момента те са главният проблем в София. Именно при тях очната форма е по-тежка, тя се дължи на аденовирус осми тип.