Плевнелиев иска "прозрачен" Южен поток

Политика

10-11-2012, 13:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът настоява за повече информация в публичното пространство

Очаквам повече прозрачност по проекта „Южен поток”, който предстои да бъде подписан, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Както правителството, така и аз като президент, подкрепих проекта „Южен поток”. Считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде максимално факти, цифри, данни, за да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това – какво ще се подписва с Русия, заяви Плевнелиев.
Лично на мен – към днешна дата ми липсва достатъчно информация за това – какво ще се подписва следващата седмица. Очаквам от правителството абсолютно всички параметри – включително за цената на газа, включително – за цената на изграждането на „Южен поток”, и всички останали цифри и данни - на масата. Ние си говорихме, че големият неуспех на проекта „Белене” се базира изцяло на погрешния модел на неговото финансиране, както, разбира се, и на недостатъчната прозрачност. Сигурен съм, че „Южен поток” няма да има тази съдба. Сигурен съм, че там правителството ще положи усилия и ще намери правилния модел на финансиране, но също така – очаквам малко повече прозрачност, каза той.
По-важно е не самият аз като президент да получа параметрите на тези проекти. За мен е важно българският бизнес, икономиката, българските предприятия да знаят какво ги чака. Важно е в парламента и в цялата публична среда да има повече информация по тази тема. Пожелавам си – повече информация по тези проекти и договори, които предстои да се подписват, допълни Плевнелиев.