Митрополит Кирил: Няма да променяме устава на църквата

Животът

10-11-2012, 15:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В следващите четири месеца той ще трябва да организира свикването на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх

По Божия милост и с молитвите на Света Богородица смятам, че ми се възлага това нелеко служение. Както досега винаги ще се старая да изпълнявам добросъвестно, с послушание, заяви Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, след като бе избран за наместник-председател на Българската православна църква.

Желанието на всички архиереи е това да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия Синод, допълни той.

Митрополит Кирил отхвърли твърденията, че върху висшето духовничество се оказва натиск от страна на държавата. Негово Високо Преосвещенство бе и категоричен, че няма възможност архонти да участват в избора, предава БГНЕС.

Той отхвърли и възможността за свикване на църковно-народен събор, на който може да се промени устава на църквата.

"В устава е записано, че църковен-народен събор свиква само патриарха. Когато има налице патриарх, тогава той ще може да свика този събор. В тази ситуация предстои само избиране на нов патриарх", обясни той.

Кирил бе избран със 7 гласа, докато митрополит Йоаникий Сливенски - 4, а русенският митрополит Неофит - 1. 

Като наместник-председател на БПЦ ще ръководи и Софийска епархия. В следващите четири месеца той ще трябва да организира свикването на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх.

Запитан за досието си в ДС Митрополит Кирил не отрече за съществуването на такива документи, също така изяви готовност да представи копие от тях.

"Аз не съм се съгласявал, нито съм получавал заповеди и разпореждания, а най-малко съм ги изпълнявал. Служил съм само на Българската православна църква", допълни Негово Високо Преосвещенство.