Пенсионерите все по-близо до коледните надбавки

Животът

10-11-2012, 15:36

Снимка:

Нели Иванова, burgas.utre.bg

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

13-та заплата за чиновниците няма да има, категоричен бе Симеон Дянков

Нито лев отгоре няма да получат държавните служители под формата на 13-а заплата, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков в Китен, където разгледа последните археологически находки край крепостната стена на полуостров Удровиза, предаде Burgasutre.bg.

"Откакто аз съм министър, никога не са давани и никога няма да се дават. На тях им се плаща, за да си вършат работата. Променихме Закона за държавния служител от месец август, така че по-добрите служители получават до 30% гъвкаво заплащане, но извън това няма да има никакви допълнително пари. Изчистихме закона от това - в над 80 текста имаше такава възможност. Вече няма, защото не смятам, че те трябва да получават повече, отколкото им пише в договорите", категоричен бе Дянков.

Има вероятност обаче пенсионерите да бъдат зарадвани с коледни надбавки. Това може да се случи, ако бюджетът излезе на плюс в края на ноември.

Според вицепремиера все още е рано да се коментират точни цифри. "Аз обмислям само като имам парите, така че питайте ме в началото на декември", заяви Дянков.

Той обясни, че този септември бюджетът завършил с излишък за първи път от 2008-ма насам, същото станало и през октомври, така че ако тенденцията се запази и този месец, ще има възможност да се отделят допълнителни средства за пенсионерите.

"Не сме правили никакви разчети, просто гледаме бюджетът да се изпълни. Пенсионерите тази година са около 2 150 000, не е малка сума", обясни министърът.