"Сини" размисли за 89-та, Живков и комунизма

Политика

10-11-2012, 18:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

СДС с обръщение по повод падането на Берлинската стена

Съюзът на демократичните сили излезе със специално обръщение по повод падането на Берлинската стена, насочено към всички "приятели на демокрацията".
На 9 ноември 1989 г. падна Берлинската стена – символ на студената война и идеологическото и разделение на Европа. Това събитие бе посрещнато възторжено от всички български граждани, които споделят ценностите на демокрацията, свободата и антикомунизма. Само ден по-късно, на 10 ноември 1989 г., тоталитарната българска комунистическа партия проведе поредния си партиен пленум, на който взе решение да освободи от поста своя дългогодишен генерален секретар Тодор Живков, изказвайки му благодарност. Опитът на някои среди днес да представят този вътрешнополитически преврат в БКП като важна дата в историята на българската демокрация и на България, е рецидив на тоталитарното комунистическо политическо мислене.
Политическият преврат в БКП на 10 ноември целеше спасяването на комунистическата номенклатура и елита на БКП от надигащата се вълна на народното недоволство срещу тоталитарната система. На този ден комунистическата партия имитира промяна с цел да запази същността си, привилегиите и позициите си в управлението на страната.  Затова и всичките й действия след преврата бяха насочени само и единствено към политическо оцеляване и  съхраняване на възможностите за политическо и  икономическо господство и влияние. На този сценарий бяхме свидетели през изминалите две десетилетия, свидетели сме и днес, когато именно от среди, свързани с бившата комунистическа партия и с БСП, идват опитите за реабилитиране на Тодор Живков и неговото политическо обкръжение,  израз на което бе и опитът за политическа реабилитация на неговата дъщеря, активен участник в изграждането и поддържането на тоталитарната система у нас.
Политиката на БСП в годините последвали 10 ноември бе насочена към забавяне и блокиране на промените в България, към отдалечаване на страната от стратегическите й цели – членството в НАТО и Европейския съюз. Затова днес звучат цинично опитите на наследниците на бившата комунистическа партия да се представят като реализатори на европейския проект на България.
Като се връщаме към тези две дати ние същевременно ясно заявяваме, че преди 23 години Съюзът на демократичните сили бе единствената политическа сила, която категорично посочи и неотклонно преследваше историческите цели на България – членството на страната в Европейския съюз и НАТО.
Но тази годишнина е добър повод и да изтъкнем, че днес СДС има нови цели и задачи и те очертават новата историческа стратегия пред България – превръщането ни в истински европейци по доходи и самочувствие на граждани на обединена Европа. И окончателно ликвидиране на порочните комунистически и тоталитарни практики в управлението на страната. Нашата цел днес е българите да живеят свободно и достойно в държава, в която ценностите на свободата, демокрацията и просперитета са ежедневие.