500 години красота

Бургас Лайф

11-11-2012, 06:05

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Шедьовърът на Микеланджело - Сикстинската капела, празнува своята петвековна годишнина

Творението на Микеланджело, наречено от Джорджо Вазари "светлината на нашето изкуство", празнува своето 500-летие. Таванът на Сикстинската капела е вероятно най-известният в света, безусловен шедьовър на всички времена. Изписването му завършва през 1512 г. и затова на 31 октомври т.г. се отбелязаха 500 века от края на работата на великия художник.

 

Папа Юлий II поръчва на Микеланджело Буонароти изрисуването на Сикстинската капела през 1508 г. и трябвало да чака 4 години, за да види резултата. Едва през август 1511 г. му било разрешено да се полюбува на частично изрисувания свод. Микеланджело държи да работи в абсолютна самота и спокойствие. Скоро част от работите се покрила с плесен заради голямата влажност. Майсторът трябвало да започне отново, но решил да използва нова смес, приготвена от един от неговите помощници. Юлий II също така бил инициатор на строителството на новото здание на главния ватикански събор "Свети Петър" на мястото на предишния храм. Точно преди 500 години той отслужил тържествена вечерня в чест на създаването на фреските. Това се случило в деня на Вси Светии, 31 октомври 1512 г.

Знаменателната дата обаче не може да затъмни проблемите. Директорът на Ватиканските музеи Антонио Паолучи неведнъж е предупреждавал за опасността, грозяща великолепните фрески.

"Ако в най-скоро време не заработи съвременна система за кондициониране тук, единственият изход може да бъде ограничаването на потока туристи, за да запазим това художествено наследство", заявява той в свое интервю.

По думите на Паолучи новата система за кондициониране трябва да започне да действа не по-късно от края на следващата година, иначе трябва да се въведе квота за посещения. А с това са свързани доста проблеми - освен посещенията на туристи тук се провеждат и важни религиозни церемонии и се избира новият папа. Първият Конклав, проведен в Капелата, бил този от 1492 г., на който е избран Александър VI.

Сикстинската капела се издига на място, на което преди това е съществувала Великата капела, в която през Средновековието се е събирал папският двор, състоящ се от около 200 членове - кардинали, представители на различни религиозни ордени и знатни семейства. Папа Сикст IV се опасявал от военна заплаха от страна на флорентинската фамилия Медичи и от Мехмед II, затова решил да укрепи постройката. Проектът е дело на архитект Бачо Понтели, а работата се води под ръководството на Джордже де Долчи. Капелата е осветена на 15 август 1483 г. Днес годишно оттук, за да се възхитят на великолепието и красотата на работата на Микеланджело, минават повече от 5 милиона туристи.

Тайните на Микеланджело

Великият художник работи върху стенописите от 1508 до 1512 г. Днес 500 години по-късно двама американски експерти по невроанатомия твърдят, че са открили любопитни анатомични илюстрации на Сикстинската капела, умело скрити от очите на папа Юлий II и безбройните религиозни поклонници, историци и любители на изкуството от векове.

Микеланджело е изучавал анатомия. Той е унищожил почти всички свои бележки и рисунки, които биха разкрили връзката между науката и неговите картини. Иън Сук и Рафел Тамарго отбелязват, че на последния панел, който  изобразява Бог, който отделя светлината от тъмнината, Микеланджело "скрил" ствола на мозъка, очите и зрителния нерв на човек във вътрешността на фигурата на Бог, непосредствено над олтара. Още нещо странно в мантията на Бог. На кръста тя е по особен начин смачкана, сякаш разкриваща оптични нерви на две очи. Гънка на тъканта, започваща от кръста, пък прилича много на човешки гръбначен стълб. Сук и Тамарго са убедени, че несъответствията не са грешка, а по-скоро скрито послание. Що се отнася до образите на Микеланджело, има изобразени и други анатомични особености на други места по тавана, например бъбреци.

Двамата американски учени обаче не са първите, които виждат необичайни форми в известната фреска. През 1990 г. лекарят Франк Мешбъргър доказа, че централният панел на "Сътворението на Адам" е идеална анатомическа илюстрация на напречен разрез на човешкия мозък.

Сикстинската капела в цифри:

- Всекидневно прага на Сикстинската капела прекрачват средно 20 хиляди души

- Билетът, който дава достъп и до останалите Ватикански музеи (Musei Vaticani), струва 15 евро

- 400 човешки фигури в естествени размери

- Започва работа през юли 1508 г., а откриването се състояло на 1 ноември 1512 г.